Lite nyttigare julbak

Kategorier Kosthållning, Recept

Då har jag testat att baka de lite nyttigare varianterna av pepparkakor och lussebullar, och muffins.

Lussebullarna är nog det svåraste att hitta en nyttig OCH god variant på. Man kan ju experimentera och göra annat gott med saffran i, men just en lussebulle, näe det tror jag blir svårt. Så mina är inte så långt ifrån originalet, men med något mindre socker (gjorda på fruktsocker) och bakat på dinkelmjöl. Receptet är från Annika Sjöö, men jag jäste mina på ett nytt sätt! Läste en artikel av en proffsbagare som berättade hur man ska göra för att få lussebullarna saftiga och goda. När du bakat ut dom och de ska jäsa innen de gräddas så jäser man dom i ugnen på 40gr med en plåt vatten under. Det ger en fuktig jäsmiljö som ger fantastiska bullar. Baka ut dom i muffinsformar, eller lägg dom tätt på plåten istället för att låta dom ha yta att svälla på. Blötlägg även russinen innan de stoppas ner i bullen. Jag kan intyga att denna lite mer omständiga jäsning faktiskt gav resultat! Riktigt smaskiga och fluffiga bullar som är långt ifrån torra och tråkiga!
image

Mina bullar bakades i muffinsformar och ser ut som bröst 😉 Killarna gjorde alla möjliga fomer som fick jäsa tätt på plåten!

En sats pepparkaksmuffins ala LCHF bakades också! Sååå goda! Receptet är från Åse – 56 kilo och jag gjorde de öven förra året. Jag använde 3 msk kokossocker istället för sukrin (har slutat med sukrin och använder ekologiskt rörsocker eller kokossocker istället). Sjukt goda, speciellt om man toppar den färdiga bullen med en frosting på den överblivna filadelfian, lingonsylt och kvarg…!

image

En sats paleopeppisar blev det också. Riktigt god smak, lite annorlunda konsistens och lite kluriga att få tunna. Väl värt mödan tycker jag , som annars kan äta en låda Annas pepparkakor själv på två dagar… 😉 Nästa gång jag gör dom ska jag se till att få de ännu tunnare, jag älskar tunna och nästan “brända” peppisar! Receptet är från Under vårt tak, en blogg som skriver på svenska om paleo!
image

Har hittat två nya recept på nyttigare lussebullar som man kanske ska testa framöver. Klicka här för Smaljeansens recpet, eller här för Ninas mat recept.

3 kommentarer till ”Lite nyttigare julbak

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.