Den första gymkedjan

På sista föreläsningen i veckan fick jag lära mig att gymkedjor funnits sedan 1860-talet! Mannen som kom på detta var svensken Gustaf Zander och arbetade bla som lärare på KI. Han utvecklade på vetenskapliga grunder ett system av gymnastikapparater Medico-Mekaniska gymnastikredskap. Dessa spreds i landet och i världen och fanns på ca 150 olika platser, som franchise 🙂

zander

Jag som trodde att det var ett nytt påfund, sen iallafall 1970-talet! Något mer väldigt intressant vi fick lära oss var att man redan 1963 var orolig för den nya tidens lata människa, som istället för egen maskin tog sig fram med hjälpmedel, hade blivit förslappad och allt mer fet… Titta på detta klipp där Lennart Hyland intervjuar P-O Åstrand! Man skulle kunna tro att det är inspelat nu – 50 år senare…!

Etiketter:

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.