Innehållsförteckningen – läs den!

All mat som säljs måste ha en specificerad innehållsförteckning på förpackningen (frukt och grönt är undantaget). Brukar du läsa den? Vet du hur man ska tolka det som står? Viktigast att veta är att ingredienserna står i fallande ordning, alltså det som produkten innehåller mest står först. En annan bra sak att tänka på är att om du inte kan uttala en ingrediens är det antagligen något som är framställt på konstgjord väg och något som kroppen inte behöver. Hur mycket vatten innehåller produkten? Mängden sockerarter bör ligga under 5. Andra saker att ha med i bakhuvudet är mängden mättat fett och om det står härdat vegetabiliskt fett, lägg tillbaka den i hyllan.

Hur är det med socker i livsmedel? Finns olika sätt att märka:
Osötad = inga ämnen som ger söt smak är tillsatt
Osockrad/inget tillsatt socker = produkten kan innehålla naturlig sötma, men inget socker har tillsatts
Sockerfri/utan socker = innehåller varken naturligt eller tillsatt socker, men sötningsmedel kan förekomma

Här, här och här kan du läsa om olika sötningsförslag 🙂

Ren mat för mig, innebär (helst att det är ekologiskt) att det är en grönsak, en baljväxt, grädde, kokosmjölk, nötter, couscous, olja osv Det händer absolut att vi köper och har produkter hemma med ingredienser jag helst skulle vara utan, men det är produkter som vi äter väldigt sällan, tex ketchup, sojafärs, tofu, glass, kakor osv

Som jag skrivit tidigare, har min resa i köket pågått under många år och jag är van vid att läsa på förpackningarna och vet idag vilka märken och produkter vi gillar bäst och som är snälla mot vår hälsa.

riktig mat

Man måste börja nånstans och att börja läsa och bli medveten vad det vi äter innehåller är ett riktigt bra första steg tycker jag! Finns en bra bok att läsa, “Äkta vara” av Mats-Eric Nilsson om du vill veta ännu mer!

Etiketter:

11 kommentarer till “Innehållsförteckningen – läs den!”

 1. Läser nästan alltid innehållsförteckningen. Sedan man började göra det är det många varor man inte kan med sig att köpa! Usch vad det finns konstiga saker i vissa saker!!!

 2. Hittar jag en ny produkt läser jag ALLTID på innehållsförteckningen, dock kan jag inte säga alla gånger att jag förstår. Men jag försöker ALLTID göra mitt bästa. Alltid köpa
  1. närproducerat
  2, ekologiskt
  3, rättvisemärkt
  Försöker gå på säsong och speciellt då det kommer till kött är jag EXTREMT noggrann. Står det ursprung Sverige kan det lika gärna innebära att det är kött från Italien men Packeterat i Sverige. Helt galet, detta är verkligen något jag brinner för och då jag är uppvuxen på en bondgård så blir man kanske lite extra nära producenterna.
  Havre, frön m.m försöka stödja sverges och de närmsta producenterna för att minska transporterna.
  Sen det här med tillsatser är så galet svårt, Försöker hålla mig till så att säga ren mat men tja jag älskar ketchup, dricker fun light m.m men försöker alltid att göra min egna buljong, bearnaisesås, gör mitt egna smörgåspålägg, bakar bröd tja m.m Självklart ska man alltid tänka hur kan jag förändra mig och hur kan jag göra mitt bästa. Alla har vi olika förutsättningar.
  Jätte roligt ämne !
  Hoppas du får en toppen. måndag! 😀

  1. Jag håller helt med dig! Närproducerat, eko och fairtrade!! Helst svenskt för att stödja våra bönder och livsmedelsproducenter!
   Jag behöver bli bättre på att äta efter säsong 🙂
   Så sant, alla har olika förutsättningar och kan ta små små steg mot att förbättra både sin hälsa och vår miljö.
   Önskar dig en fin dag med 😀

   1. Jag blir bara arg när jag tänker på hur konsumenterna kan välja tex coops mjölk före närproducerat för att den är 3-5 kr billigare.. Oj så arg jag blir..! Men som sagt, alla måste har vi olika förutsättningar och sen som jag alltid brukar säga, okunskap är farligt. I det här fallet är det mycket okunskap bland konsumenterna som gör att dom köper coops mjölk. Hade konsumenten haft kunskapen kan jag aldrig tänka mig att dom skulle ta italienskt kött, produkter med rent läskiga innehållsförteckningar men tja, samtidigt kanske bäst att inte veta allt då skulle man juh svimma haha!
    Btw, svara gärna i min blogg, då ser jag att du har svarat, lätt att jag missar ditt svar annars, vilket jag inte vill :-]
    Go Tisdag! 😀
    PS idag är jag tacksam för yogan och för att jag vann utlottningen :-DDS

 3. Pingback: Steg ett, naturligt käk | Om du var mina träningstajts – hade du varit svettig nu

 4. Pingback: Om varför jag gillar rent och naturligt käk | En träningsblogg och lite till

 5. Pingback: Länkkärlek #bravalnyavanor - Skön puls | Skön puls

 6. Pingback: #BraValNyaVanor --- länkkärlek! | Live It, Love It

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.