Att laga mat

En tanke väcktes hos mig då jag av två olika personer fick en komplimang om att jag inspirerar genom min matlagning! Alltså att jag lagar mat – varje dag. Sanning med modifikation – den som hämtar barnen lagar middagen, vilket innebär att vi lagar mat hälften av dagarna, mannen min och jag. Jag har alltid lagat mat, men vad jag har lagat har förändrats genom åren. Från hel- & halvfabrikat till mat lagad från grunden, från att vara allätare till att äta vegetariskt (med undantaget fisk). Genom åren har vi inspirerats av olika kosthållning och är fortfarande nyfikna på att testa nya maträtter.

För mig tar mat tid – att planera den – en gång i veckan, att laga den och att äta den! För mig är det en prioritering och rutin. Jag gillar att planera, handla, stå i köket och sitta till bords! Även under semestertider, eller framförallt nu! Det lösgör tid till att göra annat, vara spontan och dra på utflykt! Genom att planera och se till att ha bra råvaror hemma slipper vi lägga tid på att tänka efter vad vi ska äta, vad vi har hemma och vad vi ska handla – mer än en gång per vecka!

Min (och mannens) filosofi är: snabb, god och lättlagad mat som räcker för fyra portioner + “matlådor”. Vi lagar mat en gång per dag och den räcker till två måltider för oss fyra! Salladen gör vi i större format så att den räcker i två-tre dagar, ris/bulgur/quinoa kokar vi också i större portioner så att det finns färdigt i kylen, bara att skonsamt värma upp i micron. På helgerna lagar vi mat som får ta lite längre tid att göra eller väljer lyxig snabbmat såsom lax!
Här står jag, en helt vanlig semesterdag i Torrevieja och lagar kvällens middag, kikärts- & broccolibiffar med fetaostkräm och sallad!
att laga mat
Här kan du läsa två tidigare inlägg om veckoplanering och rutiner – allt för en smidigare vardag.
Jag är nyfiken på hur Du gör! Hur ser din matlagning ut och vilka val gör Du? Lämna en kommentar vettja!

2 kommentarer till “Att laga mat”

  1. Jag gillar med att laga mat, trots att jag är singel. Många tycker att det är trist att bara laga till sig själv. Jag har inga problem med det. Då kan jag experimentera mera. 🙂
    Jag lagar nästan alltid mat från grunden och det blir mycket åt paleohållet, för att jag tycker att jag mår bättre av det helt enkelt. Men jag orkar inte krångla till det för mycket så när jag äter hos andra äter jag det som bjuds, utan problem.

    1. Tack för att du delar med dig!
      Nej, precis. När man är bortbjuden äter jag också vad som bjuds, utan knussel. Ser till att berätta innan att jag inte äter kött, men fisk går bra 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.