Att få kostrådgivning – möt Ämma

Kategorier Kostrådgivare

Ämma som skriver på bloggen FabF´ämme  och jag har nu samarbetat i tre veckor, och målet med hennes kostrådgivning är att med min hjälp få bättre struktur, äta och planera sina mellanmål för att ha energi att orka träna sina hårda pass och hålla sig frisk!

Här är Ämmas egna ord om vår resa:
“När jag var liten och inte gillade maten mamma serverade smet jag de femton metrarna vi hade hem till min mormor som alltid hade något jag gillade bättre hemma. Hon serverade det utan att tänka två gånger. Mamma mest suckade men insåg att hennes kokkonster inte var något hon kunde skryta med. Jag åt sällan eller aldrig grönsaker, för jag hade helt enkelt ingen lust och eftersom skolan ansåg mig vara underviktig var de flesta nöjda bara jag åt något.
Det är med andra ord inte konstigt att min mage gav upp redan som 16-åring med magsår, följt av IBS nästföljande år.
I vuxen ålder insåg jag äntligen vikten av att äta bra mat. Men där vanorna inte finns är det svårt att göra förändringar. Jag har de senaste femton åren varit så begränsad av vad jag inte kan äta att jag passat på att slänga i mig allt när det väl varit möjligt. Inte bästa sättet att ladda sin kropp, där har jag blivit hemmablind. Är jag inte sugen på något så äter jag det inte. Många gånger kan jag stirra in i skafferiet och bara se saker jag inte bör äta. Som gluten, mjölkprodukter, bönor och sojaprodukter.

Jag behövde hjälp med att få någon att gå in och peka på vart jag hela tiden bryter mitt mönster, hjälpa mig att se vart jag går fel i näringsinnehållet och framförallt se till att hålla min nivå jämn under dagen. Eftersom jag tränar Roller Derby ca 6 timmar per vecka behöver jag lära mig hur jag ska fördela energin för att få ut det mesta av träningen utan att ligga sjuk dagen efter.

Tre veckor senare känner jag hur mitt blodsocker sakta men säkert stabiliseras. Jag har tidigare gått in och ut ur (ofrivillig) svältmode i så många år att min kropp har svårt att hantera dippar men jag har varit så hemmablind i att inte vara sugen på mat att jag inte gjort kopplingen. Framförallt har jag dessa tre veckor arbetat på att stärka upp mina mellanmål som tidigare på sin höjd bestått av en frukt. Många gånger har jag hoppat över dem, vilket ju bara förvärrat situationen. Linda är där och petar, pekar på rätt innehåll och ger många tips vägen kring recept och upplägg vilket är toppen!

ämma

Den här sista halvan av min kostrådgivning ska jag sätta mattänket på prov ordentligt när jag drar iväg med mina döttrar på en all inclusive-resa till Grekland. Jag ska också fokusera på att minska intaget av socker men främst se till att förstärka och förbättra mellanmålen än mer och hitta hållbara och mättande alternativ till frukost.”

Många insikter har börjat ramla på plats och det är så kul att få ett pm på Facebook med en jublande Ämma som testat ett av mina recept eller hittat på ett eget som funkar för en känslig mage! Hon har börjat planera och med små medel ser till att hålla en jämn energinivå!!

Vill du också få kostrådgivning online, klicka här för att läsa mer eller maila mig på hej@harligavardag.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.