En riktigt god sås gjord på linser, tomat, morötter och selleri! Den går snabbt att slänga ihop, smakar bäst dagen efter och det går att göra i stora mängder! Perfekt mat att göra i veckan! Det blir matlådor till dagen efter och räcker även till helgen när hela familjen är hemma och ska äta lunch!
– 2 stora gul lök
– 3 vitlöksklyftor
– 4 morötter
– 1 stjälk selleri
– 5 dl linser, jag blandade röda och svarta/beluga
– 5 dl kokande vatten
– 1 msk buljong chili/citrongräs
– 2 tetror ekologiska krossade tomater
– 1 msk tomatpuré
– örtsalt, peppar, torkad basilika, en dust kanel, umami
Mixa lök och vitlök i mixern. Hetta upp rapsolja i en gjutjärnspanna (ökar intaget av järn och ger god smak!) och lägg i löken. Låt den sjuda i hop ett par minuter, tills det inte gör så ögonen tåras 😉 Skala och mixa morötterna med selleri, häll i pannan. Låt alltihop småputtra minst fem minuter. Koka upp vatten i en vattenkokare (till både pastavattnet och buljongen) häll i tillsammans med buljongen, linserna och de krossade tomaterna. Kläm i tomatpurén och rör om. Låt detta småputtra under lock i minst 30 min. Smaka av med salt, peppar, basilika, kanel och umami.
Vi serverade med bönspagetti och en stor skål med sallad och avokado. Toppade det hela med riven parmesan! Yum yum yum!
Pingback: Veckans matsedel v47 | Härliga Var Dag
Äntligen ett recept på “köttfärssås” utan Quorn ;)!
Tack! Jag har gjort på quorn eller soja nån gång förut och det är inte i närheten av att vara så här gott 😉
Hoppas du gillar!
Pingback: Veckans matsedel v6 | Härliga Var Dag
Pingback: Veckans matsedel v 4 - Härliga Var Dag -