Soppa är en favorit hemma hos oss. Denna röda linssoppa kan man variera i smak hur man vill och känner för. Basen är röda linser, krossade tomater, lök, vitlök och finrivna morötter. Det går snabbt att göra, man kan göra mycket åt gången, det är billigt och perfekt mat att laga när skafferi och kyl är tomma innan man hunnit handla hem för veckan.
Linser och krossade tomater är basvaror vi alltid har hemma, att slänga ner i en soppa, gryta eller för att göra en vegetarisk bolognese!
Röd linssoppa:
– 1 gul lök
– 2 vitlöksklyftor
– 3-4 morötter
– 3 dl röda linser (räcker till 5 portioner)
– 1 frp ekologiska krossade tomater
– 5 dl kokande vatten
– 1 msk buljong
– paprikapulver, curry, svartpeppar, basilika, örtsalt
Skala och hacka löken. Stek den mjuk i oljai en kastrull. Tillsätt pressad vitlök. Skala och riv morötterna (jag kör dom i mixern) tillsätt dom och fräs mjukt. Häll på linserna och det varma vattnet (kokat i vattenkokaren), de krossade tomaterna och buljongen. Låt småputtra i tio minuter. Smaka av med kryddor och låt stå på eftervärme medan du diskar upp och dukar.
Vi serverade med äggsmörgås och grönsaksstavar. Barnen gillar att ha i en klick keso 🙂
Pingback: Veckans matsedel v49 | Härliga Var Dag
Pingback: Veckans matsedel v12 | Härliga Var Dag
Åh, vad gott med linsgryta! Den såg ju jättegod ut, måste absolut testa! 🙂
Den är såå god! Hoppas du gillar!