Hoppa till innehåll

Granola på “man-tager-vad-man-har-i-skafferiet”

Jag har varit sugen på att göra granola de senaste dagarna, men vägen till köket har varit lång. Igår kväll fanns lusten, så jag rotade fram ingredienser från skafferiet och blandade ihop. Resultatet blev väldigt gott. Doften i huset var ljuvlig, och låg kvar imorse när vi vaknade. Hela familjen ville ha frukost toppad av granolan – slurp så gott!

granola_2

En granola kan göras på oändligt många sätt, men gryn, frön, nötter som blandas med vätska och sedan avlsutas med torkade bär är grunden. Sä här gjorde jag min:

Granola på man-tager-vad-man-hittar-i-skafferiet:
– 4 dl havregryn
– 1½ dl quinoapuffar
– 1 dl valnötter
– 1 dl hasselnötter
– 1 dl pumpakärnor
– 1 dl solrosfrön
– ½ dl hela linfrön
– 1 dl kokosflingor
– 1½ msk kanel
– ½ msk kardemumma
– 1 tsk ingefära
– ½ msk carob

Hacka nötterna och blanda alla ingredienser i en bunke. Tillsätt sedan:
– ½ dl smält kokosolja
– en skvätt apelsinjuicekoncentrat
– 1 dl vatten

Rör om ordenltligt och häll över på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175gr i 15 min, ta ut och rör om, ställ in igen 10 min.Ta ut och låt svalna. Blanda sedan i:
– 2 dl torkad frukt, skuren i mindre bitar

Häll upp i burk och förvara svalt.

granola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *