Förra helgen var jag och killarna och plockade äpplen. Med oss hem fick vi 2 papperskassar med olika sorter. Jag har kokat massor av äppelmos, recept hittar du här, druckit äppeljuice, ätit äpplen och så har vi bakat. Idag bakade jag en himmelskt god äppelkaka, som vi packade med oss i picknick-väskan och njöt av efter en tur i skogen. Ljummen och mjuk, doftade underbart och värmde fint med en kopp varm choklad.
I kakan är det riven polkabeta, som bidrar med en härlig konsistens och använder du en vanlig rödbeta kommer den även bidra med en vacker rosa färg!
Äppelkaka – himmelskt god:
2 äpplen
1 dl eko rårörsocker
2 tsk kanel
100 gr rumsvarmt smör
3 ägg
100 gr rödbetor
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1⁄2 dl pumpakärnor
Klyfta äpplena i tunna klyftor, blanda kanel med ½ dl socker i en skål och lägg i äppelklyftorna – skaka runt så att alla klyftor täcks av blandningen. Ta det rumsvarma smöret och vispa det pösigt med ½ dl socker. Rör ner ett ägg i taget och tillsätt sedan den rivna betan (jag använder mixerbunken – det går snabbt och blir bra storlek tycker jag). Rör runt, tillsätt sedan mjölet blandat med bakpulver och rör försiktigt. Smöra en kakform, ca 24 cm i diameter, och bröa med riven kokos. Häll upp smeten i formen och lägg sedan i äppelklyftorna, strössla över pumpakärnorna och grädda i ca 60-70 min på 175gr. Känn med en sticka att kakan är klar. Iochmed att det är mycket frukt i tar det en stund att grädda den jämn.
Nämen titta vilken fin kaka, den låter jättegod och lite mer “matig” eller hur man ska säga.. inte bara fluff 🙂
Tack! Precis, mer fyllning och mindre fluff. Hoppas du gillar om du testar!