Apelsin- & mangomarinerad tofu

Minns du Gröna februari? Vi fortsätter att inspirera till gröna maträtter, första måndagen i månaden –Grön måndag. (Jag vet, det är tisdag när du läser detta – jag hann inte skriva klart under måndagen) Mitt bidrag är denna Apelsin- & mangomarinerad tofu med bulgur som blev galet god.

Tofu går snabbt att göra, och med massor av kryddor och smaksättare blir det en riktigt god maträtt. Med färdigkokt bulgur i kylen valde jag att ha det med, men man kan välja vilken annan kolhydratkälla man vill, såsom svart ris, quinoa eller pasta.

När jag tillagar tofu, lägger jag den alltid i press först, så att vätskan pressas ur och lägger den sedan i min marinad, så att smakerna sugs in ordentligt. Tofu smakar annars inte särskilt mycket, men med “rätt” tillagning så blir det gott!

image

Apelsin- & mangomarinerad tofu, 2 port:
– 250 g Tofu
– ½ purjolök
– 1 morot, skivad
– 1 msk olivolja
– 1 msk apelsinjuicekoncentrat
– 1 msk Mango chutney
– 1 msk Tamari
– 1 cm ingefära, riven
– 1 klyfta vitlök
– 1 dl kokt bulgur
Gör så här:
Lägg tofun under press i ca 10min. Tex mellan två tallrikar och något tungt på toppen. Under tiden kan du blanda marinaden och skiva moroten och purjon. Tärna sedan tofun, och lägg i marinaden i ca 10 min till. Hetta upp en stekpanna och stek tofun relativt hårt ett par minuter. Tillsätt morotsstrimlorna och purjolöken, låt dem steka med några minuter. Häll i din färdigkokta bulgur och servera, eller i mitt fall – lägg upp i din matlåda!

Detta är recepten från de andra i gänget:
Nellies Rissallad
Alexandras Storkok med sojafärs
Sylwias Belugalinser med grönkål och granatäpple
Sandys Grönsakslasagne

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.