Hoppa till innehåll

Daal – en indisk favorit

En absolut favorit i vårt kök är denna Daal – en indisk linsgryta som alltid blir fantastiskt god. Jag gillar grytan mest dagen efter, när smakerna riktigt fått sätta sig. Det finns mängder av olika recept på Daal och stavningar, men grunden är röda linser, krossade tomater och kokosmjölk samt en massa goda kryddor.

Daal med kokos och färsk koriander, 6-8 port:
– smör och olivolja
– 1 gul lök, hackad
– 2 st vitlöksklyftor, pressad
– 5-6 cm färsk ingefära, riven
– ½ hackad färsk chili eller 2 tsk chilipeppar
– 1 msk gurkmeja
– 1 msk kanel
– 1 tsk kardemumma
– 2 tsk malen koriander
– 500 gr röda linser
– 2 tetror krossade tomater
– 1 förp kokosgrädde
– 1 tsk grönsaksbuljong
– om du vill, en påse bladspenat och massor med färsk koriander till servering

Smält smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull eller i gjutjärn. Lägg i lök, vitlök och ingefära – stek tills de mjuknat. Tillsätt alla kryddorna och rör om. Ha i tomatkross, kokos, linser och buljong. Koka upp och sänk värmen.Låt sjuda under lock tills linserna är färdiga, ca 30-40 min. Tillsätt vatten under tiden om det behövs och smaka av med salt.
När du ska servera grytan tillsätter du bladspenaten och strösslar över koriander. vi brukar servera med råris eller bulgur. Smaklig måltid 🙂
image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *