Daal – en indisk favorit

Kategorier Recept, Soppa/Gryta

En absolut favorit i vårt kök är denna Daal – en indisk linsgryta som alltid blir fantastiskt god. Jag gillar grytan mest dagen efter, när smakerna riktigt fått sätta sig. Det finns mängder av olika recept på Daal och stavningar, men grunden är röda linser, krossade tomater och kokosmjölk samt en massa goda kryddor.

Daal med kokos och färsk koriander, 6-8 port:
– smör och olivolja
– 1 gul lök, hackad
– 2 st vitlöksklyftor, pressad
– 5-6 cm färsk ingefära, riven
– ½ hackad färsk chili eller 2 tsk chilipeppar
– 1 msk gurkmeja
– 1 msk kanel
– 1 tsk kardemumma
– 2 tsk malen koriander
– 500 gr röda linser
– 2 tetror krossade tomater
– 1 förp kokosgrädde
– 1 tsk grönsaksbuljong
– om du vill, en påse bladspenat och massor med färsk koriander till servering

Smält smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull eller i gjutjärn. Lägg i lök, vitlök och ingefära – stek tills de mjuknat. Tillsätt alla kryddorna och rör om. Ha i tomatkross, kokos, linser och buljong. Koka upp och sänk värmen.Låt sjuda under lock tills linserna är färdiga, ca 30-40 min. Tillsätt vatten under tiden om det behövs och smaka av med salt.
När du ska servera grytan tillsätter du bladspenaten och strösslar över koriander. vi brukar servera med råris eller bulgur. Smaklig måltid 🙂
image

Detta recept är mitt bidrag till grön måndag. Här är recepten från de andra i gänget:
Nellie bjuder på Färgstark linssallad
Alexandra bjuder på Kikärtsgryta med rostad paprika och aprikoser
Catrin på The veganista
Sylvia på Vibrant food stories
Tina på Grönt varje dag
Sandy på Sandys food n craft

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.