Denna vegetariska currygryta med rostad blomkål och sötpotatis blev galet god! Jag inspirerades av vår fantastiska kock på förskolan och ett recept på nätet. Experimenterade och fick fram solgul blomkål i en het gryta med linser och sötpotatis. Slurpfilibaba!
Den tar lite tid att göra, ca 45 min, men sköter sig själv när allt är i grytan, så passa på att göra lite extra när du ändå står i köket, så har du lunchlådor eller kan frysa in.
Currygryta med rostad blomkål och sötpotatis:
– 2 små eller 1 stort blomkålshuvud
– curry, gurkmeja, salt
– 1 stor sötpotatis, ca 500gr
– 2 dl små linser
– ½ röd chili
– 1 stjälk citrongräs
– 1 klyfta vitlök
– ½ purjolök
– 5 dl grönsaksbuljong
– 1 frp kokosgrädde
– 2 msk mangochutney
– 1 msk curry
– örtsalt
Börja med att sätta ugnen på 200°. Dela på blomkålen i mindre buketter och lägg på plåt med bakplptspapper. Krydda dom med curry, gurkmeja och salt samt ringla olja över och blanda runt. In i ugnen ca 20 min. Under tiden skär du purjolöken i halvmånar, hackar chilin, bankar citrongräs och skivar tunt samt hackar vitlöken. Stek allt i en gjutjärnsgryta i lite smör och rapsolja, tillsätt sedan sötpotatisen i mindre bitar, linserna och buljongen. Låt småputtra i 15 min. Tillsätt sedan kokosgrädde och mango chutney och smaka av med curry och salt. Lägg i blomkålen och låt puttra några minuter.
Servera med valfritt tillbehör, vi tog en blandning med hirs, amaranth, quinoa och bovete.