Hoppa till innehåll

Bovetegröt med tropiska smaker

Bovete – du som följt mig vet om min förkärlek till denna ört! Jag älskar den för sin smak, sitt höga näringsinnehåll och för att man kan hitta på en massa spännande saker med den. Imorse mixade jag ihop mig en skål med bovetegröt, med tropiska smaker.

För att boosta den b-vitamin och järnrika örten, tillsatte jag 1 tsk baobab, ett superpulver som är c-vitaminrikt och hjälper kroppen att ta upp näringen från bovetet. Det är så spännande hur olika livsmedel både berikar eller begränsar varandra i ökat eller minskat upptag i matsmältningen.

För att göra denna gröt, eller smoothiebowl, som serveras kall behöver du först blötlägga den mängd bovete du avser att använda. På kvällen mäter man upp det hela bovetet och lägger i en skål, täcker med kallt vatten och låter det stå framme. Anledningen är att örten har ett skyddande hölje/skal som försvårar upptaget samt kan ge ont i magen, men genom blötläggningen startar en process och det skyddande höljet släpper och bovetet är redo att ge din kropp sin näring. På morgonen sköljer du sedan bovetet i en sil, tills vattnet är klart. Sen är det bara att ta fram mixern och sätta igång.

Bovetegröt, med tropiska smaker (1 port)

– 0.75 dl helt bovete
– ½ eko banan
– ½ persika
– ½ dl kokosgrädde
– 1 tsk baobabpulver
– 1 msk jordnötssmör
Topping, tex fröer och torkade bär.
Mixa alla ingredienser, smaka av och häll upp i en skål. Toppa sedan med det du gillar, jag valde pumpa- & solrosfrön, kakaonibs, goji- & mullbär. N J U T!

För att läsa mer om bovete och bli inspirerad vad du kan göra, läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *