Hoppa till innehåll

Ljuvliga äppelmos!

Har lyckats få en kasse med gudomligt goda svenska äpplen av en kollega! Av dessa ska det kokas äppelmos och bakas äppelkaka – bra-att-ha-i-frysen-för-oväntat-besök-fika 😉

Förra årets äppelmos blev såå gott, men jag har inte skrivit upp hur jag gjorde…! Har därför scannat av nätet efter liknanade recept och hittade ett som jag änvänt mig av – men något modifierat för vår osöta smak i hushållet! Här är mitt recept på ett ljuvligt gott mos:

  • 2kg svenska äpplen
  • 3-4dl vatten
  • 2 kanelstänger alt. en vaniljstång alt. ingefära eller alltihop!
  • 2 dl socker
  • 1/2dl vaniljsocker
  • 1 kapsyl atamon

Skölj och klyfta äppelbitarna, lägg i kastrull och häll på 3-4dl vatten. Låt detta sjuda under lock i ca 45min tills allt mosat sig. Ha i din smaksättning efter en stund så att det får sjuda med. Häll över i en vanlig sil och passera med hjälp av en slev, häll bort skal och kärnor. Häll tillbaka moset i kastrullen och låt det sjuda tillsammans med sockret och vaniljsockret. Häll i en kapsyl atamon och ös upp i burkar/plastlådor/plastpåsar och ställ kallt!

Av 2kg äpplen blir det ca 1,8kg mos!! Blir väldigt lite “spill” och det är superlätt att göra!

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *