Hoppa till innehåll

Göra egen mandelmjölk och baka raw kladdkaka på resterna

Jag vill äta så lite animaliska produkter som möjligt, och det svåraste (just nu) att plocka bort är mjölkprodukter. Därför blev jag så glad när jag fick hjälp på traven av Jeanna, som i somras gjorde sin egen mandelmjölk. Nu har jag testat hennes recept ett antal gånger och det går skrattretande fort. På mindre än en  minuts mixande och lite silande har man sin egen supergoda mandelmjölk! Som bonus kan man blanda ihop en smarrig kladdkaka – inget går till spillo 🙂

Mandelmjölk på minuten:
Blötlägg 1 dl sötmandlar i 8 timmar (på morgonen så kan du mixa när du kommer hem till middagen, eller på kvällen så kan du mixa den till frukosten!)
Det här är det enda tidskrävande momentet – men väldigt viktigt! Anledningen är att mandeln innehåller ett ämne som är enzymhämmande – fytin – vilket gör det svårare för oss att ta upp de fina vitaminer, mineraler och näringsämnen som mandlen bär på.
Skölj av blötläggningsvattnet noga, lägg i hög bunke och slå på 4,5 dl vatten. Kör med stavmixern tills mandlarna är helt söndermosade, sila i ett kaffefilter och häll mjölken i en karaff. Klart! Mjölken kan stå i kylen upp till tre dagar.

Av mandelgojset som du silat bort kan du baka en supergod raw kladdkaka 🙂

Raw kladdkaka:
Resterna från mandelmjölken, 1/2 dl kokosflingor, 6 färska dadlar (dela och kärna ur dom), 1 tsk vaniljpulver, 1 tsk caroboulver, 0,75 dl raw kakao (går bra med ekologisk kakao – men då blir det inte en raw kaka), 1/2 dl vatten, en skvätt agave sirap och en nypa salt.
Kör allt i mixer, kladda ut på en springform, strössla lite kokosflingor över och ställ kallt.
Njut av den med färska bär eller som den är, till fika eller som en energibar innan/efter träning! Slurp så är den slut 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *