Hoppa till innehåll

Pajfyllningar

Som jag skrev förut – vi älskar paj i min familj! Här kommer lite förslag på olika pajfyllningar till de nyttigare pajskalen som vi varierar mellan!

Linser- och spenatpaj:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 soltorkade tomater
225gr fryst spenat
3 dl kokta röda linser (som du kokat själv i god buljong eller färdig på konserv)
1 paket fetaost
2 ägg
1 dl mjölk
Hacka lök och vitlök, fräs mjuka i olja. Tillsätt tinad och urpressad spenat och fräs i ett par minuter. Tillsätt linser, hackade tomater och smaka av med salt och peppar. Häll över i pajskal. Vispa ihop äggstanningen och häll över, avsluta med smulad fetaost. Grädda i ca 25 min.

Broccolipaj med ädelost:
300 gr broccoli
1/2 purjolök
100 gr ädelost
1 dl riven ost
2 ägg
1 dl mjölk
1 tsk dijonsenap
Koka broccolin i små buketter och fördela i pajskalet. Skär purjolök i bitar och fräs mjuk. Lägg den över broccolin, smula över ädelosten. Blanda ihop äggstanningen och strö över lite riven ost. Grädda i ca 25 min.

Färgglad grönsakspaj:
250 g fryst bladspenat
3 st paprikor i olika färger
2 st ägg
1 dl mjölk
2 dl riven ost
Tina spenaten och pressa ur all vätska. Tärna paprikorna. Fräs grönsakerna mjuka i smör. Vispa samman ägg, mjölk och smaksätt med salt & peppar. Blanda i grönsakerna och osten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Morotspaj med feta och oliver:
2 dl creme fraiche med tomat och basilika
1 ägg
150 g riven Västerbottenost
100 g fetaost i bitar
12 svarta oliver
½ dl pinjenötter
800 g grovrivna morötter
Fräs morötterna mjuka i smör. Låt svalna. Rör ihop ägg, creme fraiche och osten i en bunke, smaksätt med buljong eller kryddor. Tillsätt morötterna och blanda ihop. Lägg fyllningen i pajskalet och tryck ner fetaost och oliver, strö över pinjenötterna. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.

Medelhavspaj:
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 zucchini
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 paket fetaost
10 st torra soltorkade tomater
1/2 kruka färsk basilika
2 st ägg
1 dl standardmjölk
10 st körsbärstomater
Skär paprika och zucchini i bitar. Skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken. Fräs alla grönsakerna i smör i en stekpanna tills de blivit mjuka. Krydda med salt och peppar. Lägg alla grönsakerna i pajskalet. Smula över fetaosten. Strimla soltorkade tomater och basilika. Halvera körsbärstomaterna och lägg över. Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt, peppar och chilipulver. Häll i pajen. Grädda i ca 30 min

5 kommentarer till “Pajfyllningar”

  1. Pingback: Pajdeg på kikärtsbotten | Härliga Var Dag

  2. Pingback: Veckans matsedel v51 | Härliga Var Dag

  3. Pingback: Veckans matsedel v 6 - Härliga Var Dag -

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *