Hoppa till innehåll

Övningar för hälsporre, stela anklar och höfter

Det här inlägget skrev jag i början av oktober, men av många olika anledningar har det inte publicerats. Idag efter mitt besök hos både min kiropraktor och ett första besök hos sjukgymnast har jag nu två tummar upp för att ta upp min träning igen!! Två månader av rehab, vila och manipulering hos kiropraktor har läkt min kropp och nu är suget efter att träna stort! Så här har ni tips på bra övningar att göra både som rehab men också prehab!

2013-10-05
Jag var hos min kiropraktor i veckan, för att kolla upp hur det stod till med kroppen. Jag har i det tysta misstänkt att jag har hälsporre – vilket besannades. Då jag stoppat min löpning och sökt hjälp i tidigt skede, och vilan redan gett resultat hoppas vi på att detta snabbt läker!

Jag fick med mig ett gäng övningar att göra hemma, flera gånger om dagen – alla för att stretcha, mjuka upp och öka rörligheten i fötterna. Dessa övningar kommer jag fortsätta att göra även när foten läkt – för min kropp behöver mer av sånt här.

Jag bad även om hjälp i Lofsans grupp på Facebook och fick genast svar och hjälp med övningar för att mjuka upp anklar och stretcha piriformis. TACK! Har tidigare frågat om råd för stela höfter/säte/ländrygg i Yogobes grupp och summan av dessa övningar hoppas jag hjälpa mig och min kropp i balans!

Lite tips på övningar för dig att prehaba, eller som jag rehaba fötter, anklar och stela höfter/säte/ländrygg:
– massage av hälen med golfboll, det gör ooont men är en grymt bra övning. Tryck och rulla samtidigt bollen bort från dig, från det onda mot tårna

golfmassage

– tåkrypning, “kryp” fram en meter om dagen

– tåhävning, ca 15 per ben i tre omgångar

tåhäv

– vadstretch på upphöjning, stå tills det ger med sig. Se till att stå stadigt med båda benen och håll balansen mha väggen

vadstretch

– sittande stretch av fötterna, se först till att trycka ner alla tio tår i mattan, sedan sätter du dig på knä och har tyngden på fötterna så att en stretch känns. Sitt så länge du står ut – det gör ont men är värt det!

sittande stretch

– ankelrörlighet klicka här
– duvan Klicka här
Sen är JohannasHappy hips och Millas “Kärlek till fötter och vader” fantastiska yogaflöden att köra, totalt 30 min på Yogobe! Finns även ett blogginlägg med övningar för löpare – klicka här Även Lofsan har i samarbete med Röhnsich en kanal på Youtube med många bra övningar för löpare

Jag gör dessa övningar och rullar på min foamroller, och hoppas att min kropp svarar fint! Jag har dessutom gjutit inlägg på InterSport och använder dom varje dag! Byter bara plats till de skor jag använder. För mig har det gjort stor skillnad, eftersom jag har platta fötter och ett väldigt lågt fotvalv!

4 kommentarer till “Övningar för hälsporre, stela anklar och höfter”

  1. Pingback: Utmaningstorsdag | Härliga Var Dag

  2. Bra övningar! Jag undrar lite om tåkrypningarna; ska man gå med en fot i taget eller båda samtidigt?

  3. Pingback: Min ömma och onda fot, del 374 | Härliga Var Dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *