Hoppa till innehåll

Hur mycket dricker du?

Något som jag verligen tog åt mig av under min utbildning på KI var synen på mitt vätskeintag. Redan under introveckorna när vi pratade om njurarna och vätskebalans insåg jag att jag drack alldeles för mycket. När vi sedan gick in mer på djupet ett par veckor senare blev det ännu mer tydligt. Njurarna gör allt för att kroppen ska vara i balans: salter-, vätska-, blodplasma- och hormoner mm. På ett dygn filtrerar njurarna 180 liter blod, av det blir normalt 1,5 liter urin (resten reabsorberas till blodet, efter att det filtrerats på salter, gifter, medicin och joner).

Ett för stort vätskeintag leder till att njurarna får arbeta onödigt mycket med att filtrera blodet och utsöndra urin: Mitt behov av att tömma blåsan var väldigt stort och urinen som kom ut var väldigt utspädd, nästan färglös. Sen påverkar ett överintag även matsmältningen och näringsupptaget i tarmarna.

För mig har den tillvaron det normala – med täta toabesök och färglös urin – hur ofta talar man med andra om färgen på sitt urin och hur mycket vätska man intar? Jag har alltid druckit minst ett stort glas vatten direkt när jag vaknar, två koppar kaffe till frukosten och sen ett glas vatten till. En flaska med vatten nära till hands under dagen, och två stora glas vatten per måltid… Enorma mängder vatten alltså. Förutom det så innehåller maten jag äter vätska… Varför jag trott att detta varit normalt är för att jag gjort så som “man” sagt – drick minst 2 liter vatten per dag… Två liter vätska per dag ska man inta enligt forskning. Vätska finns i allt du intar under en dag, så du behöver inte dricka två liter vatten under ett dygn! (självklart ökar behovet vid värme och vistelse i varma länder)

Vatten är fortfarande det godaste jag vet och inget släcker min törst så bra! Nu är jag mer “försiktig” med mitt intag av vatten, kissar mycket mindre och har en urin som är gul, jag kan dessutom sova hela nätterna!

Hur mycket dricker du?

2 kommentarer till “Hur mycket dricker du?”

  1. Hamnade på din fina blogg av en slump googlade på recept med hirsflingor och hamnade hos dig:) Mycket bra att läsa, hit kommer jag igen:)
    Jag försöker att dricka tillräckligt med vatten men jag glömmer lätt är sällan törstig,men som sagt det visar sig på annat sätt via toabesök och att man känner sig lite konstig och torr i halsen.
    Ha det gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *