Hoppa till innehåll

Snabb väg till belöning

Jag har tänkt på det här med att äta för belöning och inte med sitt förnuft… Alltför ofta låter vi vår mun och tunga avgöra när och vad vi stoppar i oss. Det är inte konstigt – egentligen!
Om man tittar på hur det ser ut från tiden som nyfödd, så är det första vi gör för att trösta att stoppa något i munnen, bröstet/nappflaska/napp/tumme. Sen övergår det till att ge mat vid signaler på att barnet inte är tillfredsställt. Om vi tillägger att smakerna på det som erbjuds ofta är sött – bröstmjölk, fruktpuré osv är det ju inte alls konstigt att vi som vuxna vill stilla våra känslor med något sött!

Vi har smaklökar på hela tungan, i kinderna och uppe i gommen. På tungan finns det fem områden med smaklökar som särskilt känner smakerna: sött, salt, beskt, surt och umami. Smakinformationen från dessa receptorer leds via kranialnerver till hjärnan. Bla får amygdala information och när vi äter sött frisätts dopamin som är kroppens eget belöningshormon. Kopplingen mellan det vi äter och vårt eget belöningssytem är otroligt kort. Inte så konstigt att det är lätt att falla för frestelsen och låta munnen bestämma vad vi äter!

Det krävs alltså medvetenhet, vilja och envishet för att bryta mönstret! Jag kämpar just nu med ett sötsug och är inne på fjärde dagen med medvetenhet av att avstå från uppenbart socker, att inte skåpäta, köpa hem choklad och som tur är lussebullarna i frysen slut 😉

Jag vet vad jag och min kropp mår bra av att äta, men när jag väl börjar låta sockermonstret vakna har jag såå svårt att stå emot, för munnen och lättjan är starkare än mitt förnuft!
Har du tänkt på att när du äter ur en godis-/chips-/glasskål med din högra hand behöver du inte tänka?! Varför är det så? Jo för att rörelsen är invand, programmerad i hjärnan och ryggmärgen. Du vet exakt vart skålen befinner sig, känner med fingrarna och kan ta den mängd du är van vid, föra den till munnen utan att ha ägnat rörelsen en endaste medveten tanke! OM du istället använder din motsatta hand, måste hjärnan tänka på varje rörelse och du hinner bli medveten om vad du gör! Då kanske du hinner komma på att du inte alls är sugen, är mätt, nöjd osv…
Så tänk på det nästa gång du blir sugen – det är ditt belöningssystem som triggar! Belöna dig med något annat – en promenad, ett samtal med en god vän, boka en massage, ställ dig på huvudet 😉 Ersätt tanken på chokladkakan (eller vad du nu är sugen på) med att äta en frukt. Vill du inte ha frukten? Då är det “bara” ett sug/begär och inte egentlig hunger!
Etiketter:

1 kommentar till “Snabb väg till belöning”

  1. Pingback: Sötningsalternativ – #bravalnyavanor | Härliga Var Dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *