Hoppa till innehåll

Att få i sig fullvärdigt protein

I augusti tog jag beslutet att bli semivegetarian, vi åt kyckling och fisk plus mejeri- & äggprodukter. I september valde jag även bort kycklingen. Hemma erbjuds det bara vegetarisk mat och fisk två gånger i veckan. Killarna äter inte griskött i skola och förskola men väljer numera alltsomoftast det vegetariska alternativet! Mannen min kan nån gång välja att äta en bit kött eller kyckling när det vankas lunchbjudning på jobbet.

Jag har inte ägnat särskilt många tankar åt att se till att jag får i mig fullvärdigt protein, vilket man som köttätare inte alls behöver bry sig om. Jag äter iochförsig ägg nån gång och får i mig en halv liter mjölk i veckan, lite ost och smör, keso och turkisk yogurt (allt ekologiskt såklart) – men annars är det inte mycket animaliskt protein jag äter.

Av den anledningen kom jag på att jag kanske behöver sätta mig in i det här med hur man som vegetarian bör äta för att få i sig fullvärdigt protein från växtriket. Åtta av de drygt tjugo aminosyrorna kroppen behöver är essentiella – dvs kan kroppen inte själv producera dom och måste således tillföras med kosten.

Det som är så bra är att genom att kombinera olika vegetabilier med varandra så blir de fullvärdiga. Man måste inte kombinera dom i samma måltid men se till att man får i sig de olika livsmedlen under dagen.

Protein med mycket lysin – lite metionin Protein med lite lysin – mycket metionin
Spannmålsprodukter Baljväxter
Ris Gröna blad
Majs Bovete
Hirs Vetegroddar
Nötter Alger
Frön Näringsjäst

Så nu försöker jag ha detta i åtanke när jag planerar vår mat och min frukost plus mellis. Tex är min raw bovetegröt en bra start eftersom den också innehåller nötter! Eller när vi äter hoummus som innehåller både baljväxter och frön! Ser med spänning fram emot all ny kunskap jag kommer få i min utbildning till kostrådgivare med start i mars!

Etiketter:

2 kommentarer till “Att få i sig fullvärdigt protein”

 1. Min dotter äter inte heller griskött på förskolan men jag har svårt att motivera varför om någon frågar. Tack och lov så har ingen ifrågasatt mitt val;) jag var själv vegetarian i många år och då jag började äta kött igen så blev det automatiskt att jag inte åt gris då jag helt enkelt inte tyckte om det och de få gånger jag fått i mig så har jag fått så ont i magen att det helt enkelt inte alls är värt! Samma sak om jag äter en bit nötkött (färs går bra).
  Vad är orsaken till att pojkarna inte äter gris på skola/förskola?

  1. Hej och tack för din kommentar!
   Vi slutade att äta gris långt innan vi gick över till att äta vegetariskt. Anledningen är etisk och självisk. Vill inte stödja den industri som ligger bakom hur grisar lever bara för att få bacon på bordet! Den stress och all processad mat grisarna utsätts för kommer ju finnas i deras kropp när de slaktas och det vill inte jag ha i min kropp!
   Jag kan tänka mig att äta kött från djur där jag vet att de levt ett gott liv och avslutat det värdigt! Fast just nu vill jag inte byta ut all god vegetarisk mat i världen för en bit kött 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *