Hoppa till innehåll

Skillnaden mellan juice och smoothie

Jag har funderat på det här med att göra en juice i råsaftcentrifugen och att göra en smoothie med stavmixern – vad är skillnaden? Jag älskar de båda två och dricker ibland en juice till frukosten, men gör även en mättande smoothie som min frukost. Här kommer en lista på deras välgörande egenskaper i kroppen:

Juice

Smoothie

Separerar fruktsaften/juicen från skal, fruktkött och fibrer Innehåller hela frukten och blandar alla ingredienser tillsammans
Innehåller inga fibrer, vilket gör att kroppen kan ta upp näringen snabbare och ge en boost! Ger en hälsosam mängd fibrer, boost med vitaminer och mineraler. Fibrerna ger dig en mättnadskänsla.
Du får i dig en större mängd grönsaker i ett glas Blodsockret påverkas i mindre grad, pga fibrerna och matsmältningen tar längre tid.
Innehåller bara juicen från grönsakerna och frukten Innehåller frukten och du tillsätter protein, frön, nötter, yogurt, bär mm
Lätt att ta upp näringen och att brytas ner i matsmältningen Kan vara svårare att bryta ner pga högt fiberinnehåll
Ersätter inte en måltid (förutom vid detox) Komplett måltid –  mättande
Görs i en juicer Görs i en blender/mixer

För mig är det självklart att använda ekologiska frukter och grönsaker i köket, helt enkelt för att få i mig obesprutad framodlad mat och minska mängden kemikalier i min kropp.

När “Årets julklapp” 2013 visade sig vara just råsaftcentrifugen, skakade jag på huvudet och tänkte Varför juica när man kan få i sig hela frukten genom en smoothie? Nu har jag ändrat min uppfattning! Jag uppskattar båda sätten att få i sig frukt och grönsaker – för det ger mig olika känsla i kroppen!

Något att tänka på när du äter din smoothie – ja jag skrev äter – är just att använda en sked och tugga på den! Det ger din kropp en bättre möjlighet att ta hand om all näring och fina vitaminer som är på väg. Enzymerna i munnen kan påbörja sitt arbete och matsmältningen får signaler om att sätta igång i magsäcken! Dessutom känner du den goda smaken och konsistensen och kanske kan du ägna dig en stund åt mindful eating.

5 kommentarer till “Skillnaden mellan juice och smoothie”

 1. Åt smoothien med sked imorse, bra tips! Kommer dock ha svårt med smoothies vardagar för det låter så mycket att göra dem och jag vill inte väcka resten av familjen, men givet på helgen. Detsamma med råsaftcentrifugen. Gärna tips på goda blandningar dit.

  Kram

  1. Ja det är ju lite oväsen!! Jag gör min kvällen innan och ställer i kylen – funkar bra!

   Blandningar, har jag lärt mig att variera! Precis som man bör tänka över dagens och veckans övriga måltider. För mycket av det “nyttiga” blir ju till slut onyttigt 🙂
   Jag gillar selleri, ingefära, rödbeta, morot i råsaftcentrifugen. Plus avokado, olika bär, apelsin och gröna blad!

 2. Pingback: Länkkärlek #bravalnyvanor - Skön puls | Skön puls

 3. Pingback: Länkkärlek #bravalnyavanor |

 4. Pingback: Ps. | Älskar, älskar inte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *