Jag älskar att göra biffar/bollar/falafel här hemma! Nu när jag återupptäckt vår råsaftcentrifug finns det alltsom oftast färdiga grönsaker att tillsätta mina bönor eller linser som det ska bli biffar av! Jag slipper alltså skala och riva dom – ett moment mindre i vardagsmatlagningsstressen 🙂 Kikärts- & morotsbiffar med fetaost är en av alla favoriter att göra med bönor och grönsaker som bas.

Färdigkokta bönor finns alltid i frysen, så det är bara att hacka/mixa lök, tillsätta kryddor och fruktköttsresterna från juicen! Älsk!
Det här receptet går att variera i det oändliga, såklart! Men mitt ursprungsrecept såg ut såhär:
Kikärts- & morotsbiffar med fetaost
- 1 gul lök
- 500 gr kikärtor
- 3 ekologiska morötter
- 1 paket ekologisk fetaost
- 2 ekologiska ägg
- 1 tsk fiberhusk
- 1 msk kokosmjöl
- 2 tsk vitlökspulver
- 1 tsk ingefära
- 2 tsk kanel
- 2 tsk spiskummin
- salt
- sesamfrön
Kör gul lök, kokta kikärtor, morötter i mixer. Blanda i skål med smulad fetaost, ägg, fiberhusk, kokosmjöl, och kryddor. Forma till “biffar” och vänd i sesamfrön.
Lägg på oljad plåt, in i 175gr i ca 20 min. Vänd på dom efter halva tiden.
Under tiden koka valfritt tillbehör, skär upp en sallad och gör en avokadokräm.
Jag gör min ungefär såhär:
- 2 avokados
- 1 vitlöksklyfta,
- 1/2 dl kvarg/yogurt/creme fraiche
- 1 msk chilisås
- salt och peppar
Mixa slätt, smaka av och häll upp i skål.
Hej! Tack för tips & recept. För mig ballar ofta bönbiffar ur – de faller liksom sönder. Är månne fiberhusk det som gör att det binder ihop bättre?
Ja absolut, eller kokosmjöl! Plus mängden vätska/ägg och att tillaga dom på medeltemperatur 🙂
Hoppas de ska smaka!
Tack! Både kokosmjöl och fiberhusk finns i skafferiet hemma. Lovande 🙂
Pingback: Sammanfattning första veckan #bravalnyavanor: ett lugnt syfte | En träningsblogg och lite till
Pingback: Veckans matsedel v47 | Härliga Var Dag
Pingback: Veckans matsedel v15 | Härliga Var Dag