Hoppa till innehåll

Aptit på livet

Tankar som landat i mig efter att ha föreläst för mina fantastiska “completare” på jobbet, genom utbildningen till kostrådgivare och egna erfarenheter.

Mat väcker starka känslor hos oss. Vi förknippar oss själva och känner tillhörighet med vilken typ av mat vi äter. Vi testar olika kosthållningar, lyssnar på experter och tar till oss av nya rön, testar alla knep och “quick fix” för att nå vårt mål om en hälsosam och snygg kropp på både ut- & insida. Vi är vad vi äter.

Mat är ett av våra grundläggande behov, såsom sömn, motion och trygghet. Vilket är en anledning till varför det väcker känslor hos oss. Maten vi äter signalerar mättnad, hunger och känslor av tillfredsställelse, skuld, glädje, skam, längtan mm

Men – vad innebär det att äta rätt? Är målet att vara frisk, full av energi och/eller njutning, här och nu? Belöning, att unna sig eller att äta för att leva? Det kanske går att kombinera detta!

Om vi såg på maten och ätandet i ett annat perspektiv, där vi kombinerar balansen mellan mättnad för våra sinnen, upplevelsen, maten på bordet och att njuta av stunden. Är vi inte nöjda, kommer vi söka efter mer tills vi uppnått balansen och känner oss mätta på livet.

 

Etiketter:

1 kommentar till “Aptit på livet”

  1. Pingback: Fack, etiketter och sortera | Härliga Var Dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *