Hoppa till innehåll

Havremjöl, ett glutenfritt alternativ

Sen en tid tillbaka har vi ersatt de flesta recepten som innehåller vetemjöl med havremjöl. Det har fina bakegenskaper, god smak, är glutenfritt och är bra för kroppen. Gluten fyller ingen oersättlig funktion i kroppen och att utesluta det ur sin kost är ganska lätt. Det finns naturligt glutenfria produkter såsom quinoa, bovete, majs, mathavre och havregryn.

Jag gör mugcakes, pannkakor, panering och såklart gröt på havregryn. Det är lätt att mixa sitt havremjöl från havregryn eller om man föredrar – mixa de direkt med övriga ingredienser.

havremjöl

Havregryn hjälper bla med att sänka kolesterol i kroppen. Gallsalterna som spjälkar fett binder till de fiberrika havregrynen i matspjälkningen och lämnar kroppen med avföringen. Levern producerar nya gallsalter – av kolesterolet som finns i blodbanan!

Ingen i min familj har celiaki men med ökad kunskap om kost och näring samt hur kroppen fungerar så har vi valt att äta så lite glutenprodukter hemma som möjligt. Viss forskning säger att gluten kan ge upphov till: uppsvälld mage, gaser & diarré, eksem, återkommande huvudvärk, inflammationshöjande och depression. Jag väljer hellre ett livsmedel som tillför min kropp fina näringsämnen och som boostar mig med sitt innehåll!

Etiketter:

2 kommentarer till “Havremjöl, ett glutenfritt alternativ”

  1. Tack för ett bra och intressant inlägg! Jag har själv sedan en tid tillbaka uteslutit gluten från min kost och märker stor skillnad. Saknar dock att kunna baka och har nyligen upptäckt havremjöl. Hur gör du med omvandlingen mellan vetemjöl och havremjöl? Byter du rakt av eller har du märkt att de har olika egenskaper och doserar därefter? Det känns som om en helt ny värld har öppnat upp sig ?

    1. Hej Isabelle
      Jag byter inte rakt av, utan använder lite mer havre än vad det står vete. Man får prova sig fram. Det beror även på hur “bra” man mixat grynen tycker jag. Havre, bovete och kokosmjöl är det jag mest använder i köket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *