Hoppa till innehåll

Groddat bovete

Har du testat att grodda bovete? Jag har det senaste året bara blötlagt min portion över natten för att sedan göra en raw bovetegröt, eller ha som bas i smoothie. Efter inspiration hos Annie groddade jag en påse med helt bovete för att testa och experimentera med i köket.

Gör så här:
Häll upp bovetet i en (rostfri) skål. Täck väl med vatten, bovetet sväller en hel del. Låt stå, gärna över natten. På morgonen sköljer du av bovetet noga med hjälp av en sil. Slemmet som bildats ska sköljas av. Lägg tillbaka det fuktiga bovetet i skålen, låt stå ett par timmar och skölj det sedan igen. Det är bra om du kan skölja det minst två-tre gånger per dag, då går groddandet snabbare. Efter två till tre dygn har du fått groddat bovete och är redo att användas till bovetecrunch, gröt, bröd, wokas, strös över din sallad eller frukosttallrik!

När man blötlägger/groddar frön och nötter startar en process som gör att det skyddande lagret/hinnan släpper och fröet/nöten börjar frisätta livgivande enzymer i tron om att det ska börja växa och gro. Groddar och blötlagda nötter är sprängfulla av liv. Proteiner, vitaminer och mineraler blir lättillgängliga för kroppen att ta upp, samt att det blir mer lättsmälta i magen och mindre gasbildande – fantastiskt om du frågar mig 🙂

1 kommentar till “Groddat bovete”

  1. Pingback: Plättar med bovete och pumpapuré | Härliga Var Dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *