Hoppa till innehåll

Koka bovetegröt

En hel del gröt blir det nu när hösten är på intågande. Jag har testat att koka mitt hela bovete till en bovetegröt för första gången och det var riktigt gott! Tar lite längre tid än att koka vanlig havregrynsgröt eller att göra den kalla varianten på helt bovete – men helt klart värt!

Bovete har ett skyddande skal runt sig – fagopyrin vilket kan störa kroppens slemhinnor. Genom blötläggning över natten eller genom att låta det ligga i kokande vatten en stund innan användning så avlägsnas ämnet, och färgar vattnet rött.
image

Bovetegröt:
– 1 dl helt bovete
– 1 dl vatten + lite till
– en skvätt kokosmjölk
– kanel, kardemumma och en nypa salt
– 1 tsk osaltat jordnötssmör
Blötlägg över natten alternativt lägg bovetet i en skål och slå över kokande vatten och låt ligga en stund. Skölj det noga och lägg bovetet i en kastrull, tillsätt 1 dl vatten och låt sjuda. När vätskan har absorberats häll på lite till plus en skvätt kokosmjölk och smaksätt med kryddor, nötsmör och mosad banan. Låt det sjuda lite till, totalt 20 min. Toppade med björnbär, hallon, nötter/frön och en sås som blev över från barnens grötmuffins, gjord på turkisk yogurt, egenkokad äppelmos och kanel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *