Hoppa till innehåll

Äppelmos – av svenska vinter- och höstäpplen

I veckan åkte jag till en kompis och fick plocka med mig massor av goda äpplen hem. Fyllde en papperspåse vardera av illröda vinteräppeln och gul/röda höstäpplen. Av dessa tänkte jag göra en massa skoj i köket, men framförallt koka äppelmos!

Jag har gjort en sats vardera av de olika sorterna, och tänker blanda de två i nästa kok.

Äppelmos:
2kg svenska äpplen
3 dl vatten
2 kanelstänger
1 dl syltsocker
1 msk vaniljpulver
1 tsk ingefära

Skölj och klyfta äppelbitarna, lägg i kastrull och häll på vatten. Låt detta sjuda på svag värme under lock i ca 45min tills allt mosat sig. Ha i kanelstängerna efter en stund så att de får sjuda med. När allt mosat sig häll över i en vanlig sil och passera med hjälp av en slev ner i en ren bunke. Häll tillbaka moset i kastrullen och låt det sjuda tillsammans med sockret och smaksättning några minuter, smaka av. Häll upp i glasburkar/plastlådor/plastpåsar och ställ kallt!

äppelmosJag blev så lycklig när jag såg och smakade på det vackert rosa vinteräppelmoset! När jag berättade om moset för min äldste son svarade han direkt: “Mamma, det måste jag smaka när vi kommer hem!” 🙂

Förutom mos har vi ätit ljuvligt söta och syrliga äpplen, druckit färskpressad äppeljuice, ätit äppelgröt och jag har några recept att testa.

Hur äter du helst dina äpplen? Vad gör du av dom?

Etiketter:

2 kommentarer till “Äppelmos – av svenska vinter- och höstäpplen”

  1. Vi är lite tråkiga vad gäller äpplen, och äter mest som det är, eller uppklyftade med kanel på. Har dock funderat på att göra äppelmos eftersom barnen gillar det – kanske är dags nu när jag har ett recept då 😉

    1. Ja – men ja!! Äppelmos är värsta bästa ju!! Mina barn älskar att äta den nykokt, ljummen med en skvätt mjölk 😉
      Har det som ingrediens i massor av frukostar, mellisar och bakverk nu! Gott som gör gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *