Hoppa till innehåll

Laga mat med barnen

Vi bjuder alltid (nästan) in barnen i köket vid matlagningen. Frukosten gör de alltsom oftast själva med vår assistans – grötmuffins, koka gröt, eller en tallrik med frukt, yogurt, flingor och topping.

Jag tycker det finns många fördelar med att vara tillsammans i köket! Bland annat blir det tid att umgås, prata om dagen och förmedla kunskap om råvaror och tillagning. Det blir naturligt att prata om vad maten har för betydelse för att orka leka, växa, tänka och att det ska smaka gott. Barnen funderar och frågar över hur maten tas omhand i kroppen och är nyfikna på att lära sig mer. Det blir naturligt att smaka på nya råvaror och så mycket roligare att äta när de själva varit med och lagat maten. Vi låter dom även vara med och påverka veckans matsedel då de får välja en eller fler maträtter.

Mina barn säger tex att bladspenat är “klubba” och tuggar glatt i sig det lite sträva bladet. De har nyligen börjat uppskatta groddar då de sett processen från frö till grodd. De äter massor av grönt innan maten och avslutar gärna med att äta med fingrarna ur salladsskålarna 🙂

Några handfasta tips för att umgås i köket med barnen:
– köp och använd knivar som de kan använda – tex en frukt-/smörkniv
– låt dom göra salladen och skära grönsakerna
– ställ fram skålen med grönsaker innan ni ska äta middagen – då äter de massor av grönt
– ge dom uppgifter de klarar av, såsom att mäta, hälla och smaka av
– låt dom välja en eller fler maträtter så blir det naturligt att påverka och smaka av det som serveras
– ta med barnen i mataffären så att de ser var maten kommer ifrån
image

Mat ska ge oss energi, smaka gott och vara lustfyllt! Jag vill förmedla det till mina barn och önskar att de med den kunskapen kommer göra aktiva val som växande människor!

3 kommentarer till “Laga mat med barnen”

    1. Hihi, det är så roligt! Det är han själv som frågat om maten och dess innehåll, hur magen fungerar osv Jag berättar med glädje för honom. L har en bok “Min första uppslagsbok” där han lärt sig om mat, näring och kroppen!

  1. Pingback: Laga mat med sina barn | MammaMage

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *