Hoppa till innehåll

Cashewyoghurt

Har du testat cashewyoghurt? Om inte kanske detta recept kan få dig att testa. Det är fritt från mjölk och upphettas inte över 42 grader, därför är denna yoghurt både vegan och raw (om man vill sätta etikett på det 😉 ).

Cashewnötter är fantastiska som ersättare för mjölkprodukter och en bra start på att testa på raw. Man kan göra både grädde, yoghurt och ost, cheesecakes och såser till lasagne.

Näringsinnehållet i en cashewnöt är gott för kroppen, och innehåller även mycket energi. Det är 15 g protein i 100 g nötter, 46 g fett och 26 g kolhydrater. Nötterna är bla rika på vitamin E, magnesium och järn.

Cashewyoghurt innehåller probiotika, jag har Probioplex från Helhetshälsa, för att få igång en syrningsprocess och tillsätta goda bakterier – precis som i “vanlig” yoghurt. En skål är är väldigt mättande och jag mixar min yoghurt tillsammans med frysta körsbär eller blåbär och toppar med lite bipollen, pumpafrön och hampafrön.
Probioplex

Cashewyoghurt, grundrecept:
– 4 dl naturella cashewnötter
– 4 kapslar Probioplex
– 1 tsk vaniljpulver
– 1 tsk agavesirap
Lägg nötterna i blöt – över natten eller dagen. De sväller så se till att det täcker ordentligt.
Efter minst 5 timmar kan du sila av vattnet och hälla nötterna i en mixerbunke/blender. Tillsätt 3 dl tempererat/rumsvarmt 37-40°C vatten och mixa någon minut. Om det behövs kan du behöva tillsätta lite mer vatten, det beror på önskad konsistens. Öppna kapslarna och häll ut innehållet, tillsätt vaniljpulver och agavesirap – mixa igen.
Häll upp i en skål och täck med plastfolie, låt stå framme i rumstemperatur i ett dygn. Smaka av yoghurten, smakar den syrligt är den klar annars kan den behöva stå framme ett par timmar till. När cashewyoghurten är klar kan du ställa i den i kylskåpet. Den håller ett par dagar – men tar slut försvinnande fort!

Cashewyoghurt

Cashewyoghurt:
– 1 dl cashewyoghurt
– 1 dl frysta körsbär eller blåbär
– 1 dadel
Mixa slätt och servera med valfri topping. N J U T! En frukost som gör magen glad, smakar ljuvligt och är gott för hela kroppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *