Hoppa till innehåll

Sömn och PMS

Har du funderat över hur din sömn och PMS hänger samman? Jag har sedan september haft bättre sömnvanor än tidigare. Det är tack vare min Jawbone som jag kommer i säng om kvällarna då jag ställt in ett alarm 22:20 varje söndag till torsdag. Då vibrerar den på armen och jag avslutar (oftast) det jag håller på med, gör mig i ordning för natten och lägger mig. Senast 23 är lampan släckt och jag får sju timmars sömn, minst.

Efter julledigheten med lite senare vanor märker jag skillnad på hur jag mår och känner mig i kroppen. Det har blivit fler timmars sömn, men senare i säng om kvällen. Det har tydligt rubbat mina hormoner, för jag är såå trött trots nio timmars sömn. Efter att ha lyssnat på underbara Jenny & Charlie i PMS-podden kom jag på varför. Det finns studier som visar på att en behöver låta kroppen få sin sömn från tio på kvällen, för att det är då som kroppen reparerar och balanserar (m.h.a. binjurarna) som mest.
sömn och pms

Nu när jag kommit på det, har jag blivit bättre på att komma i säng igen, men jag märker av när jag slarvar och särskilt nu under min PMS. Jag upplever också att jag har svårt att ta beslut, tänka själv och hitta lösningar. Då är det extra skönt att gå till gymmet och bränna av ett pass med min PT – för jag säger bara “JA” och utför, eller gå på en klass där instruktören säger snurra åt höger  🙂

Det är en befielse att känna kroppens signaler och förstå dom, för jag vet att om ett par dagar är jag redo att vara drivande igen, och jag vet att jag kan hjälpa mig själv genom att dels sova mer men också genom att vara förstående mot mig själv och ge mig mer utrymme att vara jag!

Hur är det för dig – märker du av att din sömn påverkar din PMS?

 

1 kommentar till “Sömn och PMS”

  1. Men visst är det skillnad!! Helt otroligt! Sen är man ju inte mer än människa ibland..men just under pms är det verkligen en bra grej att sova kl 22. Stor kram från oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *