Hoppa till innehåll

Lågt blodtryck, höjas med kosten?

Jag har nu legat hemma sjuk i  en vecka. Influensa är troligen orsaken. Förutom att jag haft hosta och ett dygn med hög feber så har jag varit matt och trött, helt vimmelkantig, yr och snurrig. Trots massa sömn, vila och vatten blev jag inte bättre. Jag blev orolig över detta och besökte därför läkare i veckan. Det konstaterades lågt blodtryck 105/60 och man såg att jag hade en infektion i kroppen. Slutsatsen var att när jag blir frisk kommer jag även känna mig mindre yr och att blodtrycket då skulle återgå till mitt normala 120/80.

Eftersom jag är kostrådgivare och intresserad av hur kosten påverkar vår hälsa blev jag nyfiken på att läsa lite om vad jag själv kan göra för att eventuellt höja mitt blodtryck. Förutom att träning (vilket är uteslutet som sjuk) är supermedicinen till allt, så kan man med hjälp av vad man äter påverka blodtrycket:
– mer salt i/på maten (går emot allt jag tänker, men ok lite extra salt kan jag ta)
– drick mer vatten
– drick mer kaffe
– ät/drick rödbetor
– lakrits
– järnrik kost

Även om jag verkligen hoppas att mitt blodtryck snart är som vanligt och det just nu är lågt har orsakats av ett virus, så har jag under veckan tänkt på att tillföra extra mycket vatten, druckit lite mer kaffe och ätit en kost med mer järn (dock inte i samband med intag av kaffe då det är hämmande för upptaget).

Jag har tex i varje måltid medvetet lagt till något av gröna blad, pumpafrön, sesamfrön, kakao, havregryn och avslutat dagen med att äta en grön smoothie boostad med moringa. Jag köpte med detta superpulver hem från Allt för hälsan i november och hade glömt bort påsen i skafferiet.
moringa_lågt blodtryck

Moringa kallas för livets träd och växer i Afrika, och är ett pulver med massa näring, såsom högt innehåll av vitamin C, mineralerna kalium och kalcium samt järn. Smaken var inte särskilt god, men med lite pressad citron och söt ananas i smoothien så gick det lättare att få i sig supersmoothien 🙂

Jag är blodgivare och iochmed det så kollas både mitt hB och blodtryck varje gång jag lämnar. Under senaste året har allt varit som det ska och mina värden har varit inom det normala. Det känns skönt att jag har en ny tid bokad till min läkare, för att göra en utredning om min yrsel och låga blodtryck återstår, kontrollera min blodstatus och se att allt är ok.

Har du några tips, tankar eller erfarenheter kring lågt blodtryck – dela gärna med dig!

Etiketter:

2 kommentarer till “Lågt blodtryck, höjas med kosten?”

  1. Jag har också mkt lågt blodtryck. I mitt fall tror jag till viss del på genetik. Så även när jag har normalt blodtryck är jag i det lägre spannet. Jag har alltid varit restrektiv med salt för att man lärt sig att det är dåligt för kroppen. Men en sköterska nådde verkligen fram till mig när hon sa att man måste fråga sig vad alla råd egentligen säger och till vem de är riktade? Äter man inga halvfabrikat, inga charkprodukter, inga snacks etc så får man ju inget dolt salt i sig (som är ett stort problem), plus att man tränar så svettas man ut salter. Så hon frågade mig varför jag är så strikt. Risken är faktiskt att jag istället har saltbrist. Och vi behöver lite salt. Nu för tiden försöker jag att medvetet addera salt. Och ja. Jag mår bättre! Lycka till!

    1. Tack fina du! Det var väl det jag egentligen visste, men det är svårt att ställa om i tanken… Jag ska bli bättre på att addera lite salt – av alla anledningar du nämner!
      TACK <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *