Hoppa till innehåll

Proteinbröd

Jag har hittat ett ny-gammalt recept på ett favoritbröd. Jag äter inte särskilt mycket bröd, men detta proteinbröd är fantastiskt som mellanmål eller tillbehör till soppan! Det innehåller ägg och kvarg, vilket får upp proteinmängden i brödet. Det är dessutom rikt på fibrer och långsamma kolhydrater vilket håller ett jämnt blodsocker och tarmarna får arbeta.

Jag har testat att ha i olika blandningar av frön, tillsatt hackade nötter och riven morot eller som på bilden – riven rödbeta! Det ger en extra skjuts i smaken, massor med antioxidanter, kostfibrer och en vacker färg på brödet, inte minst!

Grundreceptet jag har utgått ifrån hittade jag hos Trend o Träning, men använder mig av det som finns hemma i vårt skafferi. Jag har testat att baka med turkisk yogurt nån gång då kvargen var slut, det gick bra det med, men då tappar brödet en del av proteininnehållet såklart.
proteinbröd

Proteinbröd, med rödbetor:
– 4 eko ägg
– 200 g kvarg
– 60 g havrekli
– 60 g solrosfrö/pumpafrö eller blanda
– 40 g sesamfrö
– 2 msk vetekross
– 2 msk linfrö
– 2 msk rapsolja
– 2 st eko rödbetor (eller morötter)
– 1 msk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och kvarg. Häll i resten av ingredienserna (minus bakpulver) och rör om. Smeten är ganska lös – det ska vara så! Tillsätt till sist bakpulver och de rivna rödbetorna. Rör om försiktigt och häll i en brödform täckt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 175° i ca 50 minuter. Ta ut brödet ur formen och låt det svalna, skär i skivor (ca 20 st) och förvara i en påse i kylen.

Jag har gjort en näringsberäkning, en skiva bröd innehåller ca 80 kcal vilket är mer än “vanligt” bröd. Energiinnehållet blir högre eftersom det är frön i, vilka bidrar med gott tuggmotstånd och vitaminer och mineraler. En skiva ger mer protein än kolhydrater och är ett perfekt mellanmål tillsammans med en frukt eller lite grönsaker.

2 kommentarer till “Proteinbröd”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *