Hoppa till innehåll

Rawfoodfika

Igår hade jag min fina familj på kalas, då vi firade att jag fyllt år och kollade på även på finalen av Melodifestivalen, det är lite av en tradition. Vi bjöd på fiskgryta till middag och sen njöt vi av tre olika rawfoodfika.

Det var blåbärs- & lime cakes, hallon- & lakrits cheesecake och en favorit i repris – Banoffeepie. Alla tre var såå goda, och gjorda på ingredienser som gör gott. I kylen finns det fortfarande en del gobitar kvar att njuta av.

Blåbär och lime är smaker som passar bra ihop och ger en fräsch avslutning på middagen. Choklad, hallon och lakrits passar också fint ihop, men då gäller det såklart att man gillar lakrits. Banan och kola, say no more, älskar varandra och denna paj är lätt att älska!

Receptet på mina blåbärs- & lime cakes hittar du hos Grönt varje dag, fast jag gjorde mina i en muffinsplåt istället för en springform, det blev 15 st cakes. Sen modifierade jag lite med mindre mängd dadlar, lönnsirap och jag har inget kakaosmör hemma. Resultatet – galet goda små cakes!

image

Hallon- & lakrits cheesecake:
Botten:
– 2 dl mandlar
– 2 dl valnötter
– 8 st blötlagda dadlar
– en skvätt vatten (från dadlarna)
– 1 msk raw kakao
Blötlägg dadlarna i ca 30 minuter. Mixa sedan slätt och tryck ut i en springform, där du täckt botten med bakplåtspapper och oljat kanterna med någon olja. Ställ i frysen medan du gör fyllningen.
Fyllning:
– 4,5 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
– 3,5 dl hallon
– ½ citron, saften
– ½ dl kokosolja
– 1 dl agavesirap
– en nypa salt
Mixa allt slätt och smaka av. Om det behövs, tillsätt lite vätska. Häll upp 3/4 av smeten, ställ kallt och den sista 1/4 smaksätter du med 1 msk lakritspulver. Avsluta med att hälla ut det sista lagret, ställ i frysen.
Ta ur kakan ett par timmar innan den ska serveras och låt den stå i kylen, ca 30 min innan servering tar du ut den och låter stå i rumstemperatur. Toppa med något “strössel” eller dekorera med hallon.
image

Banoffeepie:
Denna pie blir en rawfusion (tack för ordet Anna) då den innehåller kokosgrädde, man kan såklart utesluta den, men den lyfter verkligen hela kakan – slurpfilibaba!
Botten:
– 2,5 dl hasselnötter
– 12 blötlagda dadlar
– salt
Blötlägg dadlarna i ca 30 minuter. Mixa sedan slätt och tryck ut i en pajform eller springform. Ställ kallt.
Fyllning 1:
– 3 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
– 1 eko banan
– 1 tsk vaniljpulver
– en skvätt agavesirap
– ½ citron, saften
– ½ dl cashewnötsmjölk
– 2 msk kokosolja, neutral smak
Mixa allt slätt och smaka av. Häll över botten och ställ kallt.
Fyllning 2:
– 1 eko banan
– 1 paket kokosgrädde
– vaniljpulver
Skiva bananen och lägg ut över fyllning 1, Vispa ihop och smaksätt kokosgrädden, smeta ut över den skivade bananen. Ställ kallt.
Topping:
– 10 blötlagda dadlar
– 5-7 msk vatten (från dadlarna)
– lite agavesirap
– lite salt
– 1 msk kokosolja, neutral
Mixa dadlarna med vatten, smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten beroende på hur “rinnig” sås du vill ha. Ställ såsen i kylen. Ta ur pajen från frysen ett par timmar innan servering, ställ i kylen. Ta ut 30 min innan servering och toppa med tex jordnötter och ringla sedan såsen över.

image

Har du testat? Vad har du för favorit i rawfoodköket?

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *