Hoppa till innehåll

Från Johannesbrödträdet till carobpulver

Förra hösten fick jag en påse med massor av fröskidor från Johannesbrödträdet. En fin vän plockade med sig dom hem från sin Greklandssemester. Påsen har legat i mitt kök och varje gång jag öppnat skåpet har jag blivit påmind om att jag borde omvandla innehållet till carobpulver.

Livet och vår köksrenovering kom emellan. Jag inbillade mig att det skulle var mer krångligt än det var, men det visade sig vara lättare än trott.

Om det skulle vara så att du själv har kommit över dessa fröskidor och vill prova att göra ditt eget carobpulver, här kommer mitt tillvägagångssätt.

  1. Tvätta skidorna rena och lägg dom sedan i en kastrull. Koka dom i 20 minuter.carobpulver_5
  2. När de svalnat, skär fröskidorna längs med sidan och pilla ut alla kärnorna. De är inte ätbara, det är själva bönskidan vi ska äta.carobpulver_4
  3. Lägg alla bönskidor på en plåt med bakplåtspapper och ställ i ugnen på 80° i ca 2 timmar. Jag lät min plåt stå kvar i eftervärmen till nästa dag.
  4. Dela på bitarna och lägg i en mixerbunke. Du får då större smulor. (håll för öronen eller ta på dig hörselproppar) carobpulver_3
  5. Lägg smulorna i en blender eller fortsätt att mixa tills det blir pulvrigt.
  6. Lägg det mixade i två silar över en skål, i skålen kommer ditt pulver! Lägg tillbaka bitarna i mixern eller blendern och upprepa detta tills du är klar.carobpulver_2
  7. Häll upp i en burk med lock och förvara i skafferiet!carobpulver

Jag fick en stor skål med carobpulver och en mindre med det sista lite större bitarna, som socker. Jag tänker experimentera med dom och se om de smälter i varm kokosmjölk till exempel.

Förutom att smaksätta mina smoothies eller gröt med detta pulver, så hittar du här några av mina favoriter med carob:
– Chokladmousse
– Nicecream
– Whitebeanbrownie med nötter

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *