Hoppa till innehåll

TVT-operation

I mitten av november var det dags för min TVT-operation, som utfördes av samma läkare jag träffade vid mitt första besök på Cevita Care. Operationen är en s.k. dagoperation och man får gå hem samma dag.

TVT – står för Tensionsfri Vaginal Tape och och är ett sätt att stödja upp urinröret genom att binda upp det och minska på trycket som orsakar läckage. För min del hade all knipträning av mina bäckenbottenmuskler inte gett resultat då mitt urinrör hamnat på sned efter någon av mina två förlossningar.

Jag hade tid på eftermiddagen och arbetade två timmar på förmiddagen, innan jag åkte in till S:t Görans sjukhus. På plats så fick jag ta min andra dusch med descutan och sedan ta på mig operationsstrumpor, linne och rock samt mössa. Sedan fick jag vila och vänta i min säng i nästan två timmar innan det var min tur att opereras. Jag hade då fastat sedan 07 på morgonen och var både hungrig, trött och nervös.

Jag sov en timme och strax efter halv fem kom min läkare Maria för att förbereda mig på att det var dags. Tio minuter senare kom en sköterska och hämtade mig, jag kom in i salen där 7 personer befann sig, jag fick bedövning i min port i armen, andades långa djupa andetag och minns att jag frös oerhört. Tydligen så “försvann” jag för jag minns inget av de tio minuterna de tog, innan jag hörde mitt namn. Linda det är klart nu, nu får du resa dig upp! GICK tillbaka till mitt rum med hjälp av sköterskan, där jag var så trött och frusen, så jag sov lite till. Sedan var jag hungrig och fick in en tallrik av energität fika och dryck.

En knapp timme efter min operation tog jag mig till toaletten för att kissa, det är “kvittot” på om man är redo att åka hem igen. Toabesöket gick fint och jag bad om att få bli utskriven. Får information om hur jag ska ta hand om mig kommande timmar, dagar och veckor och ska sedan gå till omklädningsrummet. Då svimmar jag och faller på golvet mitt i korridoren. Två sköterskor kommer springande och tar hand om mig, ger mig efedrin i benet och sedan får jag hjälp tillbaka till min säng. Sover en stund till och provar sedan igen – nu känns allt ok! Så jag byter om och stapplar sedan ut och möts av min man som skjutsar mig hem.

Jag har ganska ont, som kraftig träningsvärk i ljumskarna, och kan knappt styra över mina ben. De är både stela och ömma. Får hjälp att ta mig till sängen, av med kläder och tar mina smärtstillande tabletter. Somnar gott och vaknar nästa morgon, med mindre värk och stelhet. Kan tom gå halvvägs med barnen till skolan för att ta vår hund på promenad. Vilar sedan och för var 12:e timme har kroppen återhämtat sig dubbelt så bra. På femte dagen efter min TVT-operation känner jag mig nästan som vanligt, men har inte helt kontakt med musklerna i insida lår eller kan aktivera bäckenbotten isolerat.

Du kan läsa om mitt inlägg “Vägen till TVT-operation” här.
Ett inlägg om “Efter TVT-operation” kommer inom kort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *