Hoppa till innehåll

Efter TVT-operation

Jag har fått frågan, vad gjorde jag efter TVT-operation? När började jag träna och hur såg min träning ut?

Hur kroppen reagerar efter ett ingrepp verkar vara olika, hur snabbt man återhämtar sig och hur länge man känner sig öm och stel. För min del så släppte stelheten i ljumskar allt mer, och dag 4 efter op så slutade jag med smärtstillande.  Jag var i rörelser kortare stunder varje dag, framförallt eftersom vi har en hund som behöver komma ut. Han fick gå ut oftare och kortare än vanligt, min kropp fick avgöra tempo och distans.

Jag började att arbeta igen dag 5 efter op och då fick mina klienter själva bära/släpa/dra utrustningen. På kvällen höll jag min första klass, en BodyBalance, och det var lite för tidigt på. Kroppen hängde inte med, jag kände stor skillnad i min högra och vänstra sida samt var svag från ljumskarna och ner. Såklart – då ingreppet gått genom hud, bindväv och muskler i ljumskarna. Det tog några veckor till innan jag kände att jag hade kontroll igen.

Min återträning bestod de första 3 veckorna av knip och bäckenbottenaktivering samt djupa magen – varje dag. Det var tydligt att jag kopplade på fler och ytliga muskler ett bra tag, och jag fick återigen lära om kroppen hur den ska arbeta. När jag började styrketräna igen hade jag extra fokus på rumpa och lår. Då blev det tydligt att min vänstra kroppshalva inte hade lika bra kontakt som den högra, så extra mycket kärlek till vänster sida gav jag mig. Övningar som tvingade kroppen att vara unilateral och med aktivering av djupa magen.

  • gummibandsaktivering för sätet: musslan, musslan mot vägg, klockan ståendes, krabbgång
  • diamanten (ligga på mage, pressa hälar mot varandra och lyfta upp benen)
  • hälindrag på golv, eller på boll
  • enbensböj i TRX (min bästa övning för att få kontakt och inte använda det bakre benet)
  • höftlyft på två bänkar, båda benen och ett ben i taget
  • lyfta kettlebell med fot upp och ner på steplåda
  • sitta ner/stå upp på steplåda
  • marklyft med kettlebell

Jag firade min 1 månads dag efter op med att delta på en PrformanceHiIntensity klass – mycket flås genom att hoppa och springa, någon dag senare sprang jag mina första intervaller på löpband – jag kissade inte på mig! Fatta vilken lycka!

Så för min del var det lugn start och återträning, fokus på säte, höft och lår samt bäckenbotten och djupa magen innan jag började belasta kroppen både med vikter och genom hopp. Varje dag kniptränar jag och det är en naturlig del av min vardag att göra. Det som är kvarstående efter min op är två små ärr i ljumskarna, vilka till en början kändes av i huden, men nu så syns det bara som små streck på huden. Hur coolt!?

Du kan läsa mina tidigare inlägg om Vägen till TVT-operation och TVT-operation. Tveka inte att höra av dig om du funderar över något – du är inte ensam om att lida i det tysta, men kanske kan det få ett slut genom att vi pratar öppet om våra förlossningsskador och slutar att skämmas för våra kroppar <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *