Hoppa till innehåll

Fjällen om sommaren

Längtan till naturen och fjällen, till det majestätiska fick oss i sommar att välja att semestra i Funäsfjällen. Att vara i fjällen om sommaren var helt fantastiskt, och precis lika bra som jag hade förväntat mig.

Vi hyrde en mysig stuga i Bruksvallarna, med utsikt mot flera fjäll att vila ögonen på och ljudet av Ljusnan som forsade att lyssna till. Ingen av oss är van vid att vandra, och då var utbudet att välja bland de 30 Guldturer en fantastisk möjlighet till att få uppleva fjällvärlden och vandra i märkta leder.

Njutbart, på så många vis! Att få vara tillsammans i naturen, att vila ögonen på moder jord, lyssna till stillheten, äta matsäck, svettas och låta benen gå på, känna mjölksyra i framsida lår när man ska ta sig ner och svalka sig i fjällbäckar…

Vi såg det som ett äventyr, och visste inte vad vi hade att vänta oss, mer än att det skulle bli äventyr, och en upptäcktsfärd. Med den inställningen blev det kul för barnen, som nu är 9 och 12, och vi kunde svara att vi inte vet när de frågade.  Lufsen älskade livet i fjällen lika mycket som vi, att få springa i långlina och dofta, dricka kallt vatten från bäckar och Ljusnan, svalka sig med bad och sedan sova gott.

Det blev fem turer för oss alla 5 och jag gjorde en på egen hand, då killarna valde att lära cykla MTB nerför Ramundberget. Vi började och avslutade vistelsen med de två mest utmanande och vackraste turerna, Guldtur 10 och Guldtur 14. Däremellan hade vi lite kortare och enklare turer, samt hade en heldag på Ljusnan i kanot.

Att paddla kanot, med solen som värmde, kunna stanna när man ville för att ta ett svalkande dopp, äta matsäck med sand mellan tårna, njuta av tystnaden och se fjällkor med deras kalvar stå vid vattenbrynet, i en inramning av fjällen – det är en upplevelse jag kommer minnas!

Jag känner mig inte färdig på långa vägar, och vill gärna åka tillbaka för att fortsätta utforska de olika turerna, kanske så småningom vandra med tält för att övernatta på fjället. Nyfikenheten och lusten till att lära mig mer har väckts, och en dröm om eget boende i fjällen tar plats i mitt bröst.

Om du nånsin funderat över en sommarsemester i fjällen, fundera inte längre – åk! Är det något du funderar över, fråga så ska jag svara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *