Hoppa till innehåll

Förändring sker i små medvetna steg

Igår delade jag ett fem år gammalt inlägg för att jag blev påmind om min egen resa och den utveckling som skett genom förändring i små medvetna steg.

För åtta år sedan var jag otränad, trött, deprimerad och orkeslös. Jag tröståt, slarvade med kosten, sov för lite, hade ett jobb jag inte trivdes på, kände mig otillräcklig och tyckte att livet var orättvist. Plötsligt kom jag till en punkt då jag kände att nu får det vara nog! Jag måste ta tillbaka makten i mitt liv och se till att må bättre.

Mitt första medvetna steg var att med hjälp av en Facebookgrupp där Olga Rönnberg drog i gång en jeansutmaning, börja sortera i vad som inte fungerade i mitt liv. I utmaningen skulle man ta en startbild, med jeansen på, för att 8 veckor senare ta en ny bild och få ett kvitto på insatsen man gjort.

En stor förändring låg just i kosten. Jag slutade att hetsäta knäckemackor till mellis på jobbet, bara ta en portion mat och inte småäta på kvällarna.  Sedan la jag till mer saker, såsom gruppträning och dagliga promenader.

Det ena ledde till det andra, och jag bytte jobb, fick mer energi, eftersom jag mig själv på större allvar. Jag förstod att jag var viktigast i mitt liv. Mina barn var vid den här tidpunkten små, knappt 2 och 5, en intensiv period på så många sätt. Just därför var det extra viktigt att jag satte mig själv högre upp på listan.

Plötsligt började jag styrketräna flera dagar i veckan, gick med i olika utmaningar för att få pepp och stöd  i grupp. Jag började också att springa, något jag aldrig trott att JAG skulle göra, jag som hatat att röra mig fort. Det fina är att när man lyssnar till kroppen och låter den visa vägen så står man plötsligt och upptäcker att man blivit något man inte trott om sig själv, tex löpare, eller yogi, eller gymråtta. Det vat då jag kom på #kroppenärfantastisk När jag började uppskatta min fantastiska kropp och allt den har gjort för mig, allt den gått med på att göra och utmaningar jag gett mig. För mig handlar det inte om utseende eller att gå ner i vikt, det handlar om kroppen i helhet och allt den gör för och med oss. Det var också vid den tiden mitt intresse för kroppen växte sig större och jag gick utbildningar, för att stilla mitt intresse och nyfikenhet. Inte visste jag då att jag idag, fem år senare skulle stå på egna ben som Personlig Tränare och alla andra kostymer jag bär.

Jag har under dessa år provat ett gäng olika dieter och sätt att äta på, till att landa i att äta mat som ger mig och min kropp bäst förutsättningar för det liv jag vill leva. Jag njuter av vällagad näringsrik vegetarisk mat, ett glas vin då och då, lördagsgodis i form av smågodis eller en dadelboll, efterrätter gjorda på avokado och bönor eller fyllda med vitt socker. Det finns inga pekpinnar eller måsten, mer än att äta frukost, lunch, mellis, middag och kvällsmål – för det vill min kropp ha.

Helheten och delarna i den är avgörande, att livspusslet inte skaver, att man får sova (för min del minst 8 timmar/natt), vara i naturen, äta näringsrik mat, röra på kroppen varje dag, skratta, umgås med vänner och familj, ha ett jobb man trivs med, ha saker inplanerade att längta efter.

Det är inte lätt, det har jag erfarit den hårda vägen, tre gånger har jag kört över mig själv och för hårt och varit sjukskriven pga utmattningssyndrom. Kom ihåg att det är du som är kapten på din båt, att du är viktigast i ditt liv och att det inte finns någon annan som är just Du!

Idag är jag mindre hård mot mig själv, jobbet med att älska sig själv i allt som är jag fortgår, och jag har en ödmjukare inställning till både mig själv och min omgivning. jag får ofta höra att det lyser om mig, att ögonen glittrar och det gör mig glad, men jag har även dagar då jag bara vill dra täcket över huvudet och stanna kvar i sängen, då kan jag välja att göra det och tycka lite synd om mig för att sedan resa mig upp igen.

Förändring sker i små medvetna steg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *