Hoppa till innehåll

Banankaka

Jag kan vara den sista ut att baka en banankaka, det har liksom inte blivit av, förrän igår kväll. Fick tag i ett grundrecept som lockade mig till köket, så jag köpte genast hem det som jag behövde för att baka – inte bara en ny sorts kaka, utan jag fick även baka med ett nytt sorts mjöl. Har du provat att baka med mjöl av vete och vita bönor? Om inte, prova, jag blev väldigt nöjd med denna banankaka och kommer göra den många gånger till.

Mjölet är gjort på vetemjöl och 30% vita bönor, vilket tar ner mängden kolhydrater och lyfter mängden protein, men i stort sett samma energiinnehåll som ett vanligt vetemjöl. Det ser ut precis som vetemjöl och jag kunde inte på detta första bak känna någon speciell smak.

bananbröd

Banankaka

  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 1 dl ekologiskt socker
  • 2 ekologiska ägg
  • 3 mogna ekologiska bananer
  • 3 ½ dl mjöl av vete och vita bönor
  • 1 dl valnötter
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt

Sätt ugnen på 200 °C
Smörj en brödform.
Mosa 2 av bananerna.
Vispa smör med socker, pösigt.
Tillsätt äggen och de mosade bananerna.
Hacka valnötterna och blanda i smeten.
Blanda de torra varorna och rör ner försiktigt.
Skär den sista banan längs med, häll smeten i formen och garnera med dina två skivor.
Grädda i mitten av ugnen, i ca 35-40 min.

Att njuta av detta nybakade, ljumna bröd med kletigt jordnötssmör, det var mitt lördagsgodis!
Har du bakat bananbröd? Har du ett recept att dela med dig av?

bananbröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *