Hoppa till innehåll

Din inre årstid

Jag kom i kontakt med uttrycket “din inre årstid” för ett år sedan, och dras allt mer till att utforska den. Det är häftigt när jag kommer mig själv närmre och upplever hur mina hormoner svänger under en menscykel. Den senaste pusselbiten som fick mig att känna aha – var min pulsklocka och att följa min återhämtning, cykliskt.

Veckan/dagarna innan mens visar att min vilopuls är högre än annars, jag andas med snabbare frekvens och min hjärtfrekvensvariabilitet (HRV) är låg. Det resulterar i att jag är galet trött, har dålig energi och bara vill sova, vilket inte är så konstigt med tanke på min dåliga återhämtning, trots ca 8 timmars sömn.

Detta har jag så tydligt känt i min kropp – den förlamande tröttheten. NU vet jag varför och kan även med den förståelsen anpassa mig än bättre dessa dagar, med tex Yoga Nidra, powernaps, INTE boka in viktiga möten/uppdrag eller umgås med släkten.

Logga din menscykel

Om du ännu inte loggar din menscykel – gör det! Finns massa bra appar, jag använder Maya (svenska) och Clue (engelska). När du loggar din menscykel så blir det enklare att känna igen och förstå varför du reagerar som du gör, men kommer fortfarande tycka synd om dig själv, ha lätt till gråt, tycka att andra är idioter och vara hög på livet. Det löser inget problem med att logga, men kan ge dig en mjukare blick på dig själv.


Om du ännu inte vet vad menscykelns faser innebär- kolla här:

Träna cykliskt

Kanske är du redan bekant med att vi har mycket att hämta när vi tränar efter våra hormoner och det cykliska i det? Det är relativt nya studier (2016 Lisbeth Wikström-Frisén) som visar på att periodisera sin träning efter våra hormoner – skulle kunna översättas till att träna efter våra superkrafter! Att träna MED sin kropps förutsättningar.

Sofie Lantto har skrivit ett superbra inlägg om detta, samt skapat denna pdf som jag ska använda kommande menscykel, min mens väntas om någon dag. Sedan två månader har jag själv stapplat i detta utforskande och ser framemot att lära mig ännu mer och periodisera min egen träning.

Inre årstid

Åter till begreppet/analogin din inre årstid, det representerar just de fyra stadierna i vår hormoncykel och kan liknas efter de fyra årstiderna vi cykliskt lever efter under ett år:

  • Menstruation – är den inre vintern. Tid för dig att vara, ta sig tid att menstruera. Vi fokuserar inåt, vilar och återställer.
  • Dagarna efter mens och innan ägglossning (folikulära fasen) – är den inre våren. Tid av förnyelse och energi att ta sig an nya saker – vi är kreativa och det är en bod idé att planera och sätta mål.
  • Ägglossningen – är den inre sommaren, allt i kroppen peakar och vi har även en högre kroppstemperatur. Fokus på relationer, att uttrycka sig och kommunicera.
  • Veckorna innan mens (luteala fasen) – är den inre hösten och vi går ner i energi, vill rensa och organisera, skapa ordning och ta tag i saker.

Detta är såå spännande och jag har öppnat upp för att lära mig mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *