Hoppa till innehåll

Semla på olika sätt

Det är mindre än en vecka kvar till årets fettisdag, och jag har hunnit njuta en riktigt smarrig konditorisemla (som lämnade min kropp svullen i två dygn) så här kommer två recept på lite annorlunda “semlor” som istället är fyllda av näring och inte bara tomma kalorier.

Båda dessa kan njutas av som frukost, eller ett mellanmål – fika. Min favorit är varianten på helt bovete och mandlar, med rätt smaksättning är denna ljuvligt god! Båda recepten kräver lite planering innan – men det är väl värt mödan! Du behöver blötlägga bovetet och mandlarna över natten, och på morgonen tar det någon minut att mixa ihop och servera en galet god semla till frukost! Samma sak med chiareceptet – blötlägg gärna mandlarna och låt chiapuddingen stå och gotta till sig ett par timmar eller över natten.

Semla ala Raw bovetegröt:

 • 3/4 dl helt bovete
 • 10 sötmandlar
 • ½ dl kokosgrädde
 • en dust vaniljpulver
 • ½ tsk kardemumma
 • ½ tsk kanel
 • 2 dadlar

Lägg bovetet och mandlarna i kallt vatten under natten, spola och skölj noggrant på morgonen. Mixa det sedan med resten av ingredienserna, kanske vill du tillsätta en skvätt vatten för konsistens, smaka av och häll upp i en skål. Toppa med skivad banan, några hackade mandlar och avsluta med att pudra över kardemumma.


Semla ala Chiapudding:

 • ½ dl sötmandlar
 • 1½ dl vatten
 • 1 dadel
 • 1 krm vaniljpulver
 • ½ tsk kardemumma
 • knappt 2 msk chiafrön

Lägg mandlar i blöt ett par timmar för att starta processen att aktivera enzymerna och ge ökat upptag – kan såklart uteslutas om man inte hinner. Skölj av mandlarna och lägg dom i en hög mixerbunke, tillsätt vattnet och mixa ca 1 minut. Tillsätt en urkärnad dadel, vaniljpulver, kardemumma och mixa lite till. Tillsätt till sist chiafröna och blanda ihop. Häll upp i ett vackert glas och ställ kallt över natten.

Toppa din pudding med mixad kokosgrädde som du smaksatt med en bit banan och mer kardemumma.

Vilken av dessa blir din favorit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *