Hoppa till innehåll

Yin och Yang enligt årets kalendercykel

I år är året jag hänger mig åt att följa naturens cykel och energi av yin och yang. Alltför många vårar har jag mött i vårtrötthet – en trötthetskänsla, matthet och olust fast jag BORDE känna det motsatta när moder jord spirar igen. Felet är att jag har försökt driva på min egen energi fast den inte funnits – pga att jag INTE vilat eller dragit ner på tempot under vintern. Men som det sägs, blir (man) jag visare med åren 🙂

Tack vare Yinyogan och en av de pelare som den kunskapen vilar på, har jag närmat mig att LEVA cykliskt och ta hänsyn till det jag omges av, som påverkar mitt inre mer än jag tidigare förstått. Med de pusselbitar jag lagt och lägger hela tiden, så ser jag mina egna samband i kroppen och det mentala mer och mer.

Med detta inlägg hoppas jag att Du kan börja närma dig själv och relationen med naturen. Nedan är en överblick över de “stora” skiftena enligt årskalendern. När jag ödmjukt applicerar den lilla kunskapen jag har av TCM (Traditionell Kinesisk Medicin) och energikanaler, organ och hur balans/obalans kan se ut så blir det väldigt tydligt hur jag kan leva mer MED naturens energi än att leva linjärt.

Översikt av årskalendern och energin av Yin & Yang.

De fem elementen

Enligt TCM, består allt levande av De fem elementen som består av eld, jord, metall, vatten och trä påverkar varandra på följande sätt:

  • Vatten används för att vattna träd VÅR
  • Trä producerar eld SOMMAR
  • Eldat trä bildar aska som ger jord SENSOMMAR
  • I jorden förändras jord till metall HÖST
  • Metall producerar vattenånga VINTER

Under året kommer fler inlägg inför varje skifte och inträde i ett nytt element, där jag berättar mer om organ, känslor, balanser/obalanser, förslag på yinyoga-positioner och vilka eteriska oljor som stöttar.

Träelementet – VÅREN

Jag delar även med mig av denna kunskap under de klasser, workshops och kurser jag håller. Du kan läsa mer om de under “kurser”.

Vad väcks hos Dig av att läsa detta och se bilderna? Låt mig veta, i en kommentar eller maila mig på hej@harligavardag.se

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *