Hoppa till innehåll

Träelementet – VÅREN

Som jag tidigare skrivit Yin och Yang enligt årets kalendercykel kommer jag under året att dela med mig av de fem elementen enligt TCM och hur Du på enkelt sätt kan närma Dig och leva mer cykliskt med moder jord i en linjär kalender.

Att leva cykliskt och följa sin egen menscykel gör skillnad för hur jag mår, och med små justeringar kan jag känna stor skillnad. Så är det även med att härma naturens energi och leva cykliskt med årstiderna och det som karaktäriserar de.

Enlig TCM – Traditionell Kinesisk Medicin – så är vi sedan ett par veckor i elementet av trä. För att trä ska kunna expandera behövs vatten – vilket vi lämnat bakom oss med vintern. OM vi inte har vattnat, gett näring, vilat under vintern är det minst sagt utmanande att känna växtkraft och expansion nu. Kanske kan Du känna igen Dig i det?

Jag har lovat mig själv att följa naturens skiftningar och energi kommande år, och känner för första våren på länge att jag har energi och ingen nedstämdhet eller känsla av att inte orka med tar plats alls.

Nu känner jag att jag VILL planera för ett kommande år, med lust, driv och energi – den har jag tidigare fått krysta fram vid nyår – då man “borde” känna sig sprudlande enligt samhället. Nu är den enklare att känna och kommer inifrån – istället för utifrån. Det blir extra viktigt att göra detta “lagom” och inte lägga i högsta växeln, tiden är fortsatt skör, såsom nya färska grenar på ett träd.

Lever & Gallblåsa

Träelementet är kopplat till lever och gallblåsa. Växtkraft och expansion i takt med att naturen gör detsamma. Dessa energikanaler löper enligt nedan bild, och det är dessa vi stimulerar genom olika positioner under en yinyogasekvens.

Som Du kan se går leverns meridian på insidan av lår, via magen och ut i ögonen. Gallblåsans meridian löper på utsidan och sidokroppen, den liknar lite den tveksamhet våren kännetecknas av – ena dagen vårvärme – andra dagen frost och kyla. Inte så konstigt att vi kan känna oss tudelade denna tid.

Bild lånad av Melanie Cooper

Vi kan uppleva denna tid på olika sätt och tecken på obalans i detta element är:
– ilska, frustration, stress, otillräcklighet

Kanske har Du tidigare hört “hetlevrad” och att ilskan bor i levern? Har Du svårt att möta Din egen blick i spegeln? Levermeridianen slutar i ögonen och tecken på balans är:
– självkänsla och självförtroende, kärlek, entusiasm, drivkraft och genomförande.

Ett ledord att tillämpa på det mesta Du gör nu är – LAGOM – det älskar levern. Inte för mycket, inte för lite utan mittemellan. Vi bjuds också till att vända oss inåt, till vad vi känner. En tid att öva på att uppmärksamma och utan att döma: “Jag känner ilska just nu” “Jag känner mig frustrerad över..” Att känna det vi känner, låta känslan berätta för oss vilket behov vi behöver tillgodose.

Det är inte helt ovanligt att de vårvindar vi upplever även känns inuti – som huvudvärk, migrän, spända axlar och stelhet. Ett enkelt sätt att dra ner vinden från huvudet är genom att massera Dina fötter, göra “tapping” dvs mjuka klappningar längs med insidan av benen nerifrån och upp, sedan på utsidan av benen uppifrån och ner, ett par varv.

Yinpositioner

Yinpositioner som ger näring och stimulerar lever och gallblåsans energikanaler är:
– bananen
– rådjuret
– framåtfälld fjäril
– grodan

Att ge plats för sidokroppen och andetagens expansion, låta känslor som bubblar till ytan få utlopp. Jag känner hur min sidokropp har varit bortglömd och nu ropar efter uppmärksamhet. Till en början fastnar andetagen och jag tappar andan, till att vilja lirka, leta och ta mig djupare in och ut – mmmums!

Rådjuret - med massa stöd så att kroppen kan mjukna in i formen
Rådjuret – med massa stöd så att kroppen kan mjukna in i formen
Framåtfälld fjäril med stöd så det som bubblar upp får ta plats
Framåtfälld fjäril med stöd så det som bubblar upp får ta plats

Eteriska oljor

För att stötta ditt mående och ökad balans kan Du med fördel använda dig av nedan eteriska oljor. Det finns en mängd olika sätt att göra det på. I en diffuser, ett doftsalt, en auraspray, som roller, massera och smörja in kroppen.

German / Roman Chamomille – lugnar ditt nervsystem, och släpper spänningar, lindrar ilska
Lavender – en healer, ökad kärlek och trygghet
Lemon – stöttar leverns rensning och ger klarhet
Vetiver – grundar dig till nuet och rotar dig
Cedarwood – ökad styrka, rensar blockeringar
Rose – ökar din självkärlek, rensar energi

Är Du osäker, hör av Dig så hjälper jag Dig. Läs mer om Aromaterapisession!


Vill Du boka mig för en Yinklass – privat eller till Ditt företag – skicka mig ett mail hej@harligavardag.se

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *