Eteriska oljor

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor har använts i tusentals år för sina terapeutiska egenskaper. Äkta eteriska oljor är väldigt koncentrerade och det krävs bara en liten mängd för att nå resultat. 

Det är lättflyktiga oljor som är utvunna ur växtriket och finns i buskar, blommor, träd, rötter, kåda och frön.

Denna aromatiska essens skyddar växten från insekter, ogynnsam miljöpåverkan och sjukdom. Essensen är också nödvändig för att växten ska växa, leva, utvecklas och anpassa sig till sin omgivning och den ger växten sin doft. Dess kemiska struktur liknar den i människans och även djurens celler och vävnader. Därför identifierar och accepterar vi oljorna som ger oss liknande fördelar som när de var i växten.

Eteriska oljor är flera tusen gånger mer koncentrerade än örter. Oljorna tränger snabbt igenom huden och in i cellerna och färdas runt i blod och vävnader. Inom 20 minuter har oljan nått alla celler där den hjälper cellerna genom att öka deras upptagning och omsättning av syre, negativa joner, mineraler, vitaminer, enzymer och hormoner.

Varför ska man använda eteriska oljor?

Anledningen till varför man använder eteriska oljor är många. Vissa köper sig ett startkit för att få en fantastisk diffuser och på köpet kommer eteriska oljor för att förhöja stämningen, en annan vill ha hjälp med att stötta immunförsvaret, att sova bättre, minskad värk i kroppen, boosta sin hudvård. För min del har allt detta påverkats och den största anledningen, mitt varför är för att jag ville fortsätta städa ut kemikalier i mitt hem och leva mer hållbart! Du kan läsa mer om det här.

Hur använder man oljorna?

  • Genom doftspridning
  • Utvärtes användning
  • Invärtes användning

– Använd aromatisk när du vill lyfta sinnena på olika sätt.
Vi använder dessa tex när vi ska sova. Då startar vi diffusern ca 15 min innan läggdags så är rummet fyllt av lugn och vi somnar snabbt.
Andas in den eteriska oljan direkt ur flaskan, eller applicera i ditt hår.

– Använd på huden och massera in där du önskar, eller tillsätt några droppar i din ansiktsrutin mm.

– För invärtes bruk kan man fylla oljorna från pluskollektionen i en kapsel och svälja eller tex ta en droppe av tex Peppermint+ i ett stort glas vatten för att stötta magen.

Hur fungerar dom?

När du sprider oljorna med vattenångan från doftspridaren så kan de absorberas genom andningen. Beroende av vilken olja som används kommer olika fysiologiska reaktioner att ske, genom att tex hjärnan signalerar om frigörande av hormoner som får oss att bli avslappnade, mer alerta osv.

Doften når även en del av hjärna som kallas för limbiska systemet – det är där vi har känslor och minnen lagrade. Genom att tex andas på Lavendel kan vi lugna gensvaret i en stressad kropp.

Genom lokal applicering – alltså att smörja de på huden, så tas de små molekylerna upp av blodet och färdas runt i blodbanan. Kroppen känner igen den kemiska strukturen av den eteriska oljan, vilken passar som en nyckel i ett lås, och reaktioner kommer att starta i kroppen som ett gensvar.

Vi är olika och kommer således att reagera olika på samma olja. Därför är det en god idé att prova sig fram till vad som passar för Dig och att vara konsekvent med sitt användande för att uppnå önskad effekt.

Jag och min familj använder oljor från Young Living vars oljor är i särklass när det kommer till kvalitet och renhet. Young Livings kvalitetssigill “Seed to seal” garanterar varje flaskas innehåll, till 100% och använder sig ev hållbara och ekologiska odlingar, fria från GMO och varje produkt är fri från parbener, ftalater, SLS och är istället växtbaserad kraft!

Jag brinner för att dela med mig om de eteriska oljorna i startkitet, ge tips på blandningar till doftspridaren och recept på rollers och andra produkter som du enkelt tillverkar med oljorna.

Du kan läsa mer om Low Tox Living och anledningen till varför vi valt att byta ut våra skadliga kemikalier i vårt hushåll.

Har du inte tidigare kommit i kontakt med eteriska oljor så hjälper jag dig mer än gärna att svara på dina frågor. Vad du än undrar över om oljorna, startkiten, recepten eller något annat så kontakta mig så hjälper jag dig.

När du vill veta mer om hur man kommer igång med ett eget startkit – klicka här så guidar jag dig!


ANSVARSFRIHET

All information, innehåll och produktbeskrivningar på denna hemsida är i referenssyfte och inte avsedda att ersätta råd som ges av läkare eller annan licensierad hälso- och sjukvårdspersonal.