Hoppa till innehåll

Magen – vi är vad vi absorberar!

Jag älskar att lära mig om kroppen! När vi läste digestion på KI förra hösten insåg jag att detta var verkligen något som jag vill lära mig mer om och förstå! Magen är vår bästa vän! Den talar om för oss hur vi mår, den svarar på vad vi ger den och ibland kan den behöva en extra boost och uppmärksamhet. Tarmarna är som en andra hjärna vilken samverkar med övriga organ i kroppen och den hänger ihop med vårt immunförsvar och känsla av välmående!

mage-tarm

Jag vet hur det är att leva med en orolig mage, att tro det är normalt med magknip, hård och trög mage, gaser och tuffa stunder på toaletten. För mig var det vardag i många år. Tills jag började experimentera, lägga till och ta bort några livsmedel. Plötsligt var magen i balans, mindre uppsvälld och med normala toalettbesök!

Våra tarmar är muskler – precis som vår biceps eller sätesmuskler. De behöver också träna för att må bra! Genom våra val av det vi stoppar i oss ger vi magen träningspass samt matar vår tarmflora – alltså bakterierna som lever i magen. När magen är i obalans, irriterad och matas med socker, gluten och fiberfattig kost mår vi inte bra i resten av kroppen. Tarmarna ska ta upp all fin näring vi ger oss själva och skicka ut i resten av kroppens celler så att vi håller oss friska, känner oss pigga och har ett blodsocker i balans. Stress påverkar vår tarmhälsa, så även om man äter näringsrik mat kan det vara så att tarmarna ändå inte absorberar det vi ger och en sämre tarmflora kan få spridning. Då kan man känna ett ökat sötsug, uppblåst mage, vara trött och hängig, få dålig hy mm

Det finns massor vi kan göra för att hjälpa magen och se till att den kan absorbera det vi äter. Ibland räcker kosten inte till, eller så vill man kanske boosta tarmfloran extra med att äta probiotika eller tillföra naturliga enzymer.

Jag har ätit Probioplex från Helhetshälsa  i en månad nu och magen mår ännu bättre, den är mindre svullen och jag tycker även att min hud ser bättre ut. Barnen får en kapsel Probioplex + D-vitamin utspädd i juice varje morgon – för att hålla immunförsvaret på topp i influensatider!

2 kommentarer till “Magen – vi är vad vi absorberar!”

  1. Ja, visst är magen vår bästa vän. Här har du en till med ständiga magproblem. Får aldrig bukt med det :(. Ska bli intressant att prova Probioplex! 🙂

    Kramar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *