Hoppa till innehåll

Guldmjölk – återhämtning och god natts sömn

Jag har läst om guldmjölk sen länge tillbaka, men inte kommit mig för att testa det själv. Gurkmeja är en krydda vi haft hemma i flera år, och som mannen min använt i sina smoothies och på maten, medan jag insåg dess goda egenskaper i höstas och lade till det i mina dagliga morgonrutiner. Jag startar varje morgon med ett stort glas ljummet citronvatten, riven ingefära, cayennepeppar, linfröolja och gurmkeja.

Den senaste tiden har just guldmjölk synts i mitt flöde på bloggar och instagram och jag blev inspirerad att testa själv. Jag hittade ett recept för att göra min egen gurkmejapasta och guldmjölk i tidningen Kurera (som du kan hämta i din hälsokostbutik) och har utgått från det receptet. Jag har druckit guldmjölk i flera kvällar nu och älskar det! Det smakar såå gott, lugnar mig och jag har sovit väldigt gott om nätterna sen dess.

Gurkmeja sägs vara bra för att bidra till ett starkare immunförsvar, friskare hy och en gladare mage. Det är den aktiva ingrediensen curcumin i gurkmejan som har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper, vilka hjälper levern med sitt renande arbete. För att öka gurkmejans biotillgänglighet så är det bra att krydda med peppar, då ökar tillgängligheten med upp till 2000 gånger!
image

Gurkmejapasta:
– 1/2 dl gurkmeja
– 1 1/2 dl vatten
– 1/3 tsk svartpeppar
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det sjuda ihop på svag värme i 8-10 min tills en pasta bildas. Låt svalna och häll upp i glasburk. Pastan klarar sig 2 veckor i kylskåpet.

Guldmjölk:
– 1 tsk gurkmejapasta
– 2 dl valfri nötmjölk (jag har testat med 1/2 dl kokosmjölk + 1½ dl vatten, eller osötad cashewmjölk)
– ½ tsk kardemumma
– ½ tsk ingefära
– 1 krm vaniljpulver
– en nypa svartpeppar
– en nypa cayennepeppar
– 1 tsk kokosolja
– ½ tsk agavesirap
Sjud gurkmejapastan med mjölken och alla kryddor. Ta av från värmen och tillsätt kokosolja plus honung/sirap. Drick och njut!

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *