Hoppa till innehåll

Om tuggummi och vår matsmältning

Brukar du tugga tuggummi? Varje dag? Efter maten? För att få bättre andedräkt? För att stilla ditt sötsug? Då kanske detta inlägg kan få dig att tänka annorlunda! Det finns olika synpunkter kring detta, och den forskning som finns stöds av tuggummi-tillverkarna själva… Så här tänker jag kring tuggandet och hur det påverkar vår matsmältning:

Tuggummin innehåller tveksamma ingredienser, som inte gör din kropp gott. Det är tex konstgjorda färger och smaker/aromer, sötningsmedel. Energiinnehållet är nästan lika med noll men sockret/sötningsmedlet i tuggummit triggar din hjärna och suget efter att äta mer vid nästa måltid ökar. Kroppen känner av att du tuggar, men inte får i dig näring, så nästa gång du äter är risken stor att kroppen vill hålla fast vid den näring och energi som du ger istället för att omsätta den, vilket kan leda till en oönskad viktuppgång.

En annan sak som tuggandet påverkar är dina matsmältningsenzymer – de som tar hand om maten du äter, som bryter ner den och ser till att den omvandlas till energi och att vitaminer & mineraler tas upp. Tuggandet signalerar att mat är på väg, vilket gör att magsäcken, bukspottskörteln och levern gör sig redo att ta emot – saliv! Om du ofta tuggar tuggummi är matsmältningssystemet alltid PÅ, får inte chans att vila mellan måltiderna eller göra sitt “riktiga” jobb. På sikt kan det leda till att matsmältningsenzymerna produceras i mindre mängd (eftersom de inte “behövs”) och kan inte ta hand om det fina du äter i dina måltider.
Om enzymerna inte finns redo att ta hand om det du äter, får tarmarna ett tuffare jobb med att ta hand om maten. Du kanske får ont i magen, diarée eller andra besvär.
Om enzymerna inte finns redo att ta hand om vitaminerna & mineralerna minskar ditt immunförsvar. Du kanske dras med förkylningar eller annat?

tuggummi

Bild lånad från Google

Vad man kan välja istället för tuggummi för att få fräschare andedräkt efter maten? Vad man kan ersätta stillandet efter sött med? Jag vet inte – du får hitta det som passar dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *