Hoppa till innehåll

Semla goes chiapudding

Det är semmeltider och jag älskar semla. Fast att äta semla flera gånger i veckan är inte något som gör dig gott. Såklart njuter jag av en “riktig” semla nån gång, fast helst vill jag äta en “semla” som gör mig gott. Jag älskar även chiapudding och tänkte att det borde fungera att kombinera dessa två och göra en hälsosam och god variant som kan njutas varje dag om man vill.  Efter några minuters experimenterande i köket blev resultatet Semla goes chiapudding ett underbart resultat!

semla goes chiapudding

Semla goes chiapudding
– ½ dl sötmandlar
– 1½ dl vatten
– 1 dadel
– 1 krm vaniljpulver
– knappt 2 msk chiafrön
Lägg mandlar i blöt under dagen för att starta enzymerna och ge ökat upptag – kan såklart uteslutas om man inte hinner. Skölj av mandlarna och lägg dom i en hög mixerbunke, tillsätt vattnet och mixa ca 1 minut. Tillsätt en urkärnad dadel, vaniljpulver och mixa lite till. Tillsätt till sist chiafröna och mixa snabbt. Häll upp i ett vackert glas och ställ kallt över natten.

Topping
– ½ eko banan
– ½ dl kokosgrädde
– en skvätt vatten
– kardemumma
På morgonen mixar du bananen med kokosgrädde, tillsätter lite vatten till en bra konsistens och smaksätter med kardemumma. Häll grädden över chiapuddingen och avsluta med lite kanel och kardemumma. N J U T!

Årets semla sägs annars vara “semmelsmoothie” vilket jag tänker göra här hemma också, även om jag föredrar att äta en semla låter det ju oemotståndligt gott. Förra året testade jag Fannys två recept på Semmelsnäcka och Semmelpannkaka – galet goda och lätta att göra. Alla i min familj älskade dom – lova att du testar dom också!

5 kommentarer till “Semla goes chiapudding”

   1. Mixade en halv banan med ett ägg, drygt 1 dl boveteflingor o 1 tsk kardemumma.
    Till “muggen” (provade en variant i måndags där jag mixade i lite äpple så blev den riktig saftig)

    Som ”mandelmassa” mixade jag blötlagda gula russin och mandel.

    Istället för grädde tog jag laktosfri kesella.

    Istället för florsocker toppade jag med hampafrön

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *