Hoppa till innehåll

low tox living

Visste du om att du genom att tvätta ditt ansikte, smörja in dig, applicera ditt smink, dina hudkrämer, deodorant, parfym, mm utsätter dig själv för en mängd olika ämnen vilka är kända för att orsaka allergi, vara hormonstörande eller cancerframkallande?

Huden är kroppens största organ och vad vi väljer att applicera på den, även vad vi väljer att tvätta våra kläder med, kommer över tid påverka vår hälsa.

Under slutet av 2018 fick jag konstaterad allergi mot syntetiska dofter och parfymer, vilket ledde till att vi bytt ut ALLA hudvårdsprodukter, även de ekologiska och icke djurtestade jag med omsorg valt ut.

Non toxic

hur det började

När jag i början av 2015 blev utvald att vara ambassadör för ett stort ekologiskt företag, och fick utbildning genom dom, började jag bli mer medveten om skönhetsindustrin och dess kemikalier som finns i det mesta vi köper. Jag blev chokad, arg och överväldigad. Min resa till att kemikalibanta började med kunskap – empowerment – i att börja rensa badrumsskåp, sminkväskan och städhyllan.

I början av 2018 hittade oljorna in i mitt liv, genom en god vän, och jag kunde börja utforska än mer och gå djupare i vad vi valde att köpa hem.

greenwashing

Greenwashing – är ett fenomen som företagen använder sig av för att få oss konsumenter att tro att deras flaska med tex sköljmedel eller handdiskmedel är schysst för din bebis och din hud.

I själva verket har de maskerat sitt innehåll med hjälp av en bild, eller en logga på ett blad eller tom använt sig av ett namn på produkten som får oss att tro vi gör ett bra val.

hur gör man?

Det enkla sättet är att vända på flaskan/produkten du har i din hand, och läsa på inci-listan (innehållsförteckningen). Ibland känns det som att det krävs en masters i kemi för att förstå vad orden betyder, men när man börjar förstå och vet VILKA ingredienser vi ska akta oss för är det mindre svårt.

Det finns några riktiga bovar att se upp med, som är godkända att finnas med i det vi kan handla hem, vilket även i minsta tillåtna mängd kan påverka vår hälsa. En paradox att förhålla sig till, och ett val man själv tar. Om det är godkänt att finnas – varför är det farligt att använda?

Anledningen – man studerar EN kemikalie i taget och inte “coctailen” som vi sedan använder. Vi vet ännu inte HUR det påverkar vår hälsa över tid. Några av de reaktioner som kan uppkomma är:

– eksem
– utslag
– andningssvårigheter
– acne
– fertilitesproblem
– migrän
– allergi
– påverkad/utebliven menstruation

parfym

Framställs av okända syntetiska kemikalier, och tillverkarna behöver inte uppge alla sina ingredienser. I begreppet fragrance/parfym gömmer sig mer än 2 500 kemikalier, vilka man vet är skadliga för oss. Många innehåller ftalater, som är hormonstörande, men det anges i princip aldrig i ingredienslistorna. Kan vara allergiframkallande (vilket även gäller naturliga parfymer).

sls

Syntetiskt framställd avfettare, vilket är helt onödigt. Skapar lödder, finns ofta i tvålar, duschkrämer och schampo – även i såna som är Svanenmärkta och som kallar sig för »naturliga« eller »organic«.

SLS är generellt dålig för hud och hår, den skadar kraftigt hudbarriären, är portilltäppande och ökar risken för kontaktallergier.

triklosan

Bakteriedödande ämne och konserveringsämne i tvålar, schampon, tandkrämer och även i smink. Mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka negativa långtidseffekter i våra vatten.

Kan inte rensas bort i våra vattenverk utan hamnar i våra vatten. Besläktat med miljögiftet dioxin.

Inget av ovanstående finns att finna i de produkter som Du kan välja att köpa genom mig från Young Living. I deras sortiment finns alltifrån tandkräm, handtvål, shampoo och balsam till städrengöring, diskmedel. Kosttillskott, speciell serie med babyprodukter, hudvårdserie och såklart eteriska oljor.

din low tox guide

Jag har gjort det enkelt för Dig och sammanställt de 9 värsta bovarna att se upp med i Ditt hem, när Du vill börja kemikalienbanta Ditt hem på produkter Du dagligen använder.

Dessa använder vi dagligen!

Fluorfri tandkräm, som såklart inte innehåller varken SLS eller aromer.

Handtvål som tack vare den skummande pumpen gör att det går åt minimalt med mängd tvål och den är koncentrerad, vilket gör att vi tillsätter vatten och kan spä en flaska till TRE.

Städrengöringen – en flaska med växtbaserad kraft för ALLT i ditt hushåll. Vi städar rent utan att behöva oroa oss för att andas in starka kemikalier eller låta vår hund trampa på ett golv rengjort med starkt och onödiga ingredienser.

Doftspridare med eteriska oljor som sprider välgörande dofter för vårt immunförsvar, vårt sinne och känslor.

Förtuom att ditt hem kommer dofta ljuvligt så fuktas inomhusluften – vilket under vinterhalvåret är ännu torrare samt att vi inte är lika bra på att vädra ut luften.

Med en doftspridare får vi bättre inomhusluft, och oljorna vi använder kan hjälpa oss att sova bättre, eliminera oönskad doft, stötta immunförsvaret eller ge ökat fokus och energi.

Du kan läsa mer om fördelarna med ett medlemsskap och de olika startkiten som finns här:

KONTAKTA MIG:
Mail: hej@harligavardag.se
Telefon: 070-8868897

HÄR HITTAR DU MIG OCKSÅ